Banány mohou podporovat zdravý střevní mikrobiom.
Banány jsou velmi zdravé / foto gettyimages.com
Když se řekne banán, první, co vás napadne, je obsah draslíku, který je prospěšný pro zdraví srdce. Banány jsou také bohaté na antioxidanty, jako je vitamin C, kyselina listová a vláknina.
Zejména vláknina je dobrá pro zdraví střev. Když budete jíst banán každý den, váš trávicí systém se stane hladším, píše Healthdigest. Pokud vás trápí zácpa, nadýmání břicha a plynatost, přidáním banánů do jídelníčku můžete tyto problémy zmírnit. „Banánová vláknina pomáhá obnovit pravidelnou funkci střev, protože na sebe váže odpadní látky a toxiny v trávicím traktu a pomáhá je vyplavovat z těla ven,“ vysvětluje odbornice na výživu Rachel Linková.
To však není vše, co tyto plody mohou pro střeva udělat. Banány mohou podporovat zdravý střevní mikrobiom. Zejména rozpustná vláknina v banánech je důležitým zdrojem potravy pro zdravý střevní mikrobiom – probiotika. A zdravá střeva jsou předpokladem pro zdravý imunitní systém, trávení, srdce a kontrolu hladiny cukru v krvi.
Odborníci na výživu upozorňují, že konzumace 1-2 banánů denně je pro většinu lidí považována za bezpečnou. Pokud máte ve zvyku nakrájet si banány do ranní misky s řeckým jogurtem a mandlemi, je to dobrý způsob, jak vyvážit obsah vlákniny a sacharidů, stejně jako některých bílkovin a zdravých tuků. Můžete je také přidat do koktejlů s dalšími ingrediencemi, jako jsou ovesné vločky, špenát, arašídové máslo nebo borůvky.
Na banánech je skvělé, že je můžete snadno konzumovat, ať jste kdekoli – doma, na cestách, v práci nebo třeba jako svačinu před tréninkem.
Další zprávy o prospěšnosti banánů
Banány jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce, protože jsou bohaté na zdravé bílkoviny a další důležité živiny.
Kombinace banánů s některými potravinami však může mít nepříznivé účinky a ovlivnit vaše celkové zdraví. Vědci proto jmenovali pět potravin, kterým bychom se měli při kombinaci s banány vyhnout.