Přínosy a škody česneku: jak správně konzumovat, aby nedošlo k poškození organismu

Česnek je považován nejen za voňavé koření, ale také za užitečný produkt, který je ceněn pro své léčivé vlastnosti a léčivé složení. Je pravda, že existují případy, kdy se česnek může stát skutečným jedem.

Správné použití česneku: tipy a vychytávky / foto depositphotos.com

Česnek se díky svým užitečným vlastnostem pevně usadil v kuchyni. Nejčastěji se používá jako koření do různých pokrmů: masa, ryb, různých polévek a omáček, salátů – chutných a užitečných!

Již dlouho je však známo, že kromě chuťových vlastností má česnek i užitečné prvky pro lidský organismus.

Jaké nemoci česnek léčí

Podle odborníků česnek obsahuje bílkoviny, tuky, vlákninu, kyselinu askorbovou, sacharidy. Obsahuje obrovské množství mikro- a makroživin, včetně draslíku, vápníku, sodíku, železa, fosforu, manganu, zinku a jódu. Kromě toho česnek obsahuje vitaminy B, C, D, P, fytoncidy, silici a sloučeniny síry.

Česnek se používá jako dezinfekční prostředek a dokonce i k rychlému hojení ran. A pravidelná konzumace česneku vede u mužů k výraznému snížení rizika rakoviny prostaty.

Odborníci tak zjistili, že každodenní konzumace cibule a česneku snižuje pravděpodobnost vzniku rakoviny o 50 %. Onkologové tuto vlastnost česneku vysvětlují přítomností látky allium obsahující síru, která mu dodává charakteristický zápach.

Česnek se doporučuje také jako prevence nemocí krku, plicního astmatu, nemocí nervového systému, léčí dnu, bojuje proti kloubním onemocněním. Česnek se také používá k léčbě onemocnění sleziny, rychle odstraňuje z těla nadměrné plyny, doporučuje se při žaludečních onemocněních a plicních vředech.

Látky obsažené v česneku zvyšují chuť k jídlu, zvyšují účinnost jater, žaludku, střev, působí močopudně, proti hlístům, protikřečově, analgeticky a antimikrobiálně.

Ve velkém množství česnek škodí žaludku / foto depositphotos.comČesnek ve velkém množství škodí žaludku / foto depositphotos.com

Jak může škodit česnek

Jaký je správný způsob konzumace česneku? Odborníci doporučují jíst česnek syrový, protože po tepelné úpravě ztrácí své prospěšné vlastnosti.

Jako každý jiný produkt by se měl i česnek konzumovat s mírou: pokud ho sníte příliš mnoho, může se stát pro vaše tělo skutečným jedem! A zvláště škodlivě česnek působí na játra. Proto byste neměli jíst česnek každý den: pokud ho budete jíst 7 dní v týdnu, je pravděpodobnější, že se vám vyvinou obézní játra.

Kromě toho se poměrně často můžete setkat s historkami, že lidé museli pít česnek jako pilulku. Nikdy nepolykejte stroužky česneku vcelku: mohou poškodit jícen!

Za zmínku stojí, že česnek může v lidském těle vyvolat alergické reakce. Například rozdrcený česnek při dlouhodobém kontaktu s lidskou pokožkou může způsobit podráždění, a dokonce i popáleniny.

Pravidelná konzumace česneku vede k výraznému snížení rizika vzniku rakoviny / foto depositphotos.comPravidelná konzumace česneku vede k výraznému snížení rizika vzniku rakoviny / foto depositphotos.com

Kdo by neměl jíst česnek

Lidé s nadváhou by si měli uvědomit, že česnek dále zvyšuje chuť k jídlu.

Česnek je také kontraindikován u osob se žaludečními a dvanácterníkovými vředy, gastritidou, hemoroidy, onemocněním ledvin a jater a epilepsií.

Lékaři nedoporučují užívání česneku ženám během těhotenství, stejně jako kojení.

Odborníci tvrdí, že zdravému člověku stačí sníst 1-2 stroužky česneku denně, aby si udržel imunitu a předcházel různým onemocněním. Maximální dávka je 3-5 stroužků čerstvého česneku denně.

Proč byste neměli jíst česnek na noc: video

Nyní už víte, jaké jsou výhody a škody česneku, jaká jsou tajemství správného užívání česneku a co česneku škodí v žaludku. Dříve psal o tom, jak odstranit zápach česneku z úst, a také o tom, kdy sázet zimní česnek.

Mohlo by vás zajímat také zpravodajství:

Share to friends
Rating
( 6 assessment, average 4.17 from 5 )
Lékařský blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: