Žena pila zelený čaj místo kávy po dobu 30 dní a zažila 3 životní výhody tohoto nápoje, které jí změnily život.
Žena pila zelený čaj po dobu 30 dnů a byla schopna identifikovat několik prospěšných vlastností / foto depositphotos.com
Na celém světě jsou milovníci kávy i čaje. V případě listového nápoje však existují ještě dvě samostatné kategorie lidí – milovníci černého a zeleného čaje. Druhý jmenovaný je ve srovnání s ostatními poměrně zajímavý a neobvyklý díky svým údajným přínosům pro organismus. Zejména je po jeho konzumaci zaznamenán „účinek zklidnění a uvolnění“.
Jedna žena – Alexa Mellardo – zkoušela pít zelený čaj jako hlavní zdroj kofeinu po dobu 30 dní – ráno a odpoledne – a výsledky svého každodenního „rituálu“ uvedla pro časopis Eat This, Not That.
Cítila se méně úzkostná
Káva v ní vyvolávala pocit úzkosti a nervozity. Když však Mellardo přešla na zelený čaj, její rána byla méně stresující a uvolněnější. „Možná to byla kombinace vůně, chuti a množství kofeinu v šálku zeleného čaje, která způsobila tak osvěžující změnu,“ poznamenává žena.
Během experimentu ji zaujala otázka, kolik kofeinu je v jednotlivých nápojích. Podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv obsahuje jeden 220miligramový šálek zeleného čaje 30 až 50 miligramů kofeinu, zatímco šálek kávy 80 až 100 miligramů. Aby kompenzovala nedostatek energie, zvýšila příjem zeleného čaje na tři šálky denně – dva ráno a jeden dopoledne.
„Zelený čaj obsahuje kofein, který může dočasně zvýšit rychlost metabolismu,“ vysvětluje registrovaná dietoložka a certifikovaná odbornice na sportovní výživu Amy Goodsonová. Podle ní kofein zvyšuje aktivitu centrálního nervového systému a zvyšuje uvolňování neurotransmiterů, jako je dopamin a noradrenalin. To může vést ke zvýšené bdělosti a vyšší rychlosti metabolismu, což znamená, že tělo spálí více kalorií.
Zelený čaj jí pomohl lépe myslet
Díky tomuto nápoji se také dokázala lépe soustředit na každodenní úkoly.
„Kombinace kofeinu a L-theaninu, aminokyseliny obsažené v zeleném čaji, může mít pozitivní vliv na kognitivní funkce,“ vysvětluje Goodson.
Konkrétně pití zeleného čaje může zvýšit bdělost a zlepšit náladu bez pocitu nervozity, který je často spojován s „vysokým obsahem kofeinu“. Některé studie poukazují na možný ochranný účinek proti neurodegenerativním onemocněním, jako je Alzheimerova choroba.
Zklidnila žaludek
Měla údajně spoustu žaludečních problémů. Mnoho potravin a nápojů narušovalo zdraví jejích střev. „I když mám ráda chuť kávy, vždycky byla spouštěčem. Zelený čaj se však osvědčil jako uklidňující nápoj pro můj žaludek a celkové střevní problémy – a to z dobrého důvodu,“ uvádí Mellardo.
Zjistila, že zelený čaj je plný polyfenolů, zejména katechinů, které jsou podle registrované dietoložky „silnými antioxidanty“. Pomáhají neutralizovat volné radikály v těle, snižují oxidační stres a záněty.
To prý může pomoci předcházet chronickým onemocněním a stárnutí.
Další užitečné zdroje o zdraví
Dříve informoval o odpovědi vědců – zda užívání kávy ovlivňuje krevní tlak.
Kromě toho, zda je užitečné jíst slepičí vejce.
„Vejce mohou také pomoci urychlit vstřebávání zdravých antioxidantů ze zeleniny. Přidání vajec do salátu zvyšuje vstřebávání luteinu a zeaxantinu až pětkrát a betakarotenu a lykopenu až osmkrát,“ uvádí odbornice na výživu. A podotýká, že tím užitečné vlastnosti nekončí.