Tato zelenina je poměrně levná, ale její přínosy jsou neocenitelné.
Funkce ledvin ovlivňuje celý organismus / foto: depositphotos.com
Bez zdravých a funkčních ledvin nemůže tělo efektivně fungovat.
Jak uvádí Clevelandská klinika, ledviny udržují krev čistou, pomáhají odstraňovat odpad z těla a udržují rovnováhu vnitřních tekutin, píše Healthdigest.
Jednou ze strategií, jak zlepšit zdraví ledvin, je jíst správné potraviny, včetně kapusty. Kapusta totiž obsahuje mnoho živin, které z ní činí cennou volbu pro ochranu ledvin.
Možná si to neuvědomujete, ale kapusta je víc než jen oblíbená zelenina. Z výživových údajů amerického ministerstva zemědělství vyplývá, že jeden šálek nakrájené kapusty obsahuje 82,1 gramu vody, 2,22 gramu vlákniny, 35 miligramů vápníku, 151 miligramů draslíku a 16 miligramů sodíku. To je na zdraví prospěšnou potravinu pro děti docela solidní hodnota.
Odbornice na výživu Janae Green Hand doporučuje kapustu jako pravidelnou přísadu na základě dvou klíčových živin. „Aby byly ledviny mladé a zdravé, doporučuje se nepřetěžovat je sodíkem. U pacientů s onemocněním ledvin je může přetěžovat také draslík a bílkoviny, proto je kapusta výbornou volbou,“ vysvětlila.
Handová dodala, že kapusta má i další výživové bonusy vhodné pro ledviny. „Ať už vařená nebo syrová, kapusta může pomoci detoxikovat ledviny, protože je bohatá na vitamin C, kyselinu listovou, vitamin B6 a vlákninu,“ uvedla.
Jedinou nevýhodou kapusty mohou být její zažívací účinky. Konkrétně lidé se syndromem dráždivého tračníku mohou po konzumaci kapusty pociťovat žaludeční potíže, plynatost a nadýmání břicha. Kapusta může také ovlivnit účinnost některých léků, včetně léků na ředění krve.
Další zprávy o prospěšnosti zelí
Křížatá zelenina, která má při vaření nevýraznou chuť a nepříjemný zápach, má obvykle špatnou pověst. Zelí si však zaslouží vaši pozornost, protože má mnoho důležitých živin. Odborníci na výživu je vyjmenovali.