Studie ukázala, že čokoláda v malém množství může mít pozitivní vliv na lidský organismus.
Hořká čokoláda má řadu zdravotních výhod / foto depositphotos.com
Mnoho lidí ví o škodlivosti nadměrné konzumace sladkostí, včetně čokolády. Až na to, že malé množství hořké čokolády je úplně jiný příběh.
Inc píše, že různé studie ukazují na prospěšnost hořké čokolády.
Studie publikovaná v časopise The Journal of Nutrition zjistila, že denní konzumace malého množství hořké čokolády může snížit hladinu LDL cholesterolu. Studie zveřejněná na výročním zasedání Americké neurologické akademie zjistila, že konzumace hořké čokolády snižuje riziko úmrtí na mozkovou mrtvici téměř o 50 %. Studie zveřejněná v časopise Appetite zjistila, že konzumace hořké čokolády alespoň jednou týdně může zlepšit paměť, myšlení a kognitivní funkce.
Studie publikovaná v časopise Depression and Anxiety navíc zjistila, že konzumace hořké čokolády činí lidi šťastnějšími. Hořká čokoláda obsahuje psychoaktivní složky, jako je fenyletylamin – neuromodulátor, který reguluje emoční stav – které zlepšují náladu.
Přehled více než 30 studií publikovaných v časopise Nutrients zjistil, že lidé, kteří denně jedí malé množství hořké čokolády, snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění tím, že snižují hladinu LDL cholesterolu, krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Nebyl zjištěn žádný vliv na hmotnost účastníků, procento tělesného tuku nebo velikost pasu.
Ve studii zaměřené na zlepšení nálady stačila konzumace půl unce denně, což je asi 14-15 gramů. Ve studii zaměřené na prevenci kardiovaskulárních onemocnění stačilo 0,7-1,5 unce, tedy až 45 gramů.
Ačkoli některé druhy hořké čokolády obsahují pouze 40 % kakaové sušiny, studie ukazují, že nejprospěšnější je hořká čokoláda obsahující nejméně 60 % kakaové sušiny; ve studii zaměřené na kardiovaskulární onemocnění účastníci konzumovali 70 % hořké čokolády.
Dříve psal, jak správně skladovat čokoládu.