Seznam obsahuje velmi oblíbené a populární produkty.
Grapefruit a jeho šťáva patří mezi zakázané výrobky / koláž , foto depositphotos.com
Po 60. roce života se mění fyziologie člověka a veškerá konzumovaná potrava se zpracovává jinak.
Proto odborníci tvrdí, že některé potraviny nejen podkopávají zdraví, ale mohou být i nebezpečné, píše Bestlifeonline.
15 potravin, které by starší lidé neměli jíst
1. Grapefruit
Grapefruitová šťáva může ovlivňovat účinky léků. „Najednou se grapefruit ocitl na seznamu potravin, kterým je třeba se po šedesátce vyhnout. Grapefruitová šťáva může interferovat s léky na nespavost, úzkost a gpertenzi. Ale jiné ovoce a šťávy, jako je pomeranč, brusinky a rajčata, konzumované s mírou, jsou pro starší lidi lepší volbou,“ uvádí americká Národní rada pro stárnutí.
2. Slazené nápoje
Nápoje s vysokým obsahem cukru nejsou zdravé.
3. Skrytý cukr
A nezapomeňte na skrytý cukr. „Skrytý cukr se nachází v chlebu, omáčkách na těstoviny, jogurtech, müsli tyčinkách, instantních ovesných vločkách a snídaňových cereáliích,“ uvedla odbornice na výživu Nancy Farrell Allenová. „Nadbytek cukru může zatěžovat slinivku břišní a játra, což může vést k vyšší hladině cukru a triglyceridů v krvi a zvýšenému riziku ztukovatění jater,“ dodala.
4. Dietní nápoje
Starší dospělí by se měli vyhýbat limonádám s umělými sladidly. „V posledních několika letech vědci spojují dietní limonády se vším možným, od obezity přes chuť na sladké až po deprese,“ uvádí Bethesda Health. A studie v časopise Journal of General Internal Medicine zjistila, že pravidelná konzumace uměle slazených sycených nápojů může způsobit ještě závažnější škody: mohou zvyšovat riziko srdečního infarktu nebo mrtvice.
5. Nevařené a syrové potraviny
Starší lidé by si podle odborníků měli dávat větší pozor na nedovařená vejce. „Nevařené potraviny, jako jsou vejce, maso, drůbež a sushi, mohou způsobit otravu, která může vyvolat sepsi a septický šok,“ uvádí Sun Health Communities.
„V případě, že se jedná o jídlo, které se vaří v kuchyni, je nutné, abyste si ho přečetli:
Kromě toho se starším lidem kvůli snížení rizika bakterií doporučuje nejíst syrové ryby a korýše, syrové nebo nepasterizované mléko nebo sýry, měkké sýry, syrové klíčky nebo nepasterizované ovocné a zeleninové šťávy.
6. Slazené jogurty
Slazený jogurt může mít negativní zdravotní účinky. „Běžný jogurt je ve skutečnosti zdravý, zejména řecký jogurt, který obsahuje více bílkovin a méně tuku,“ vysvětlila geriatrička Colleen Christmas. „Pro ženy, které potřebují trochu více vápníku a vitaminu D, je to dobrý způsob, jak obojí dostat do kostí. Ale když je to slazené, vzali jste zdravou potravinu a udělali z ní nezdravou,“ řekla.
7. Masové pochoutky
Lahůdky mají vysoký obsah sodíku a přídatných látek. „Pokud lidé chtějí jíst lahůdkové maso, měli by si vybírat verze s nízkým obsahem sodíku. Na etiketě by mělo být uvedeno méně než 5 % denní hodnoty sodíku. Právě to bude dobrá volba,“ vysvětlila odbornice na výživu Alyssa Smolenová.
8. Hodně kofeinu
Příliš mnoho kofeinu je nebezpečné zejména pro starší dospělé. „Nejenže kofein brání mnoha lidem v noci dobře spát, ale může zvyšovat úzkost a způsobovat rychlejší nebo nepravidelný tep srdce. To může být nebezpečné, pokud má člověk problémy se srdcem. Kromě kávy je kofein obsažen také v mnoha čajích, některých perlivých nápojích, čokoládě a dokonce i v některých lécích, včetně volně prodejných léků proti bolesti,“ píše Sun Health Communities.
9. Smažené potraviny
Starší lidé jsou vůči negativním zdravotním účinkům těchto potravin obzvláště zranitelní. Smažená jídla mají vysoký obsah transmastných kyselin, které zvyšují hladinu cholesterolu a jsou spojovány se srdečními chorobami, cukrovkou a rakovinou. Často jsou také plné kalorií, což může vést k přibývání na váze a obezitě.
10. Příliš mnoho sodíku
Vysoký příjem soli může způsobit, že tělo zadržuje příliš mnoho tekutin, což vede k vysokému krevnímu tlaku a vyššímu riziku srdečních onemocnění, mrtvice a onemocnění ledvin.
11. Vařená rýže v sáčku
Potravinám určeným k ohřevu v plastu byste se měli vyhnout. „Když jsou potraviny zabaleny do plastu nebo umístěny do plastové nádoby a ohřívány v mikrovlnné troubě, mohou se do potravin vyluhovat látky použité při výrobě plastu. Zejména u tučných potravin, jako je maso a sýry, dochází k vyluhování chemické látky zvané diethylhexyladipát z plastu,“ uvádí Harvard Health.
12. Ultrazpracované potraviny
Ultrazpracované potraviny, jako je například mražená pizza, jsou spojovány s mnoha zdravotními problémy, včetně vyššího rizika demence.
13. Polévka v konzervě
Ne všechny polévky v konzervě jsou škodlivé, ale měli byste zkontrolovat etiketu, zda neobsahuje sodík a škodlivé přísady.