Lékaři odhalili, co se stane s vaším tělem, když budete denně pít zelený čaj.

Odborníci také uvedli, kolik šálků tohoto čaje lze denně vypít.

Odborníci řekli, čím je zelený čaj užitečný / foo pixabay.com

Každý zná užitečné vlastnosti zeleného čaje, ale v obecné rovině. Také ne každý ví, jak často ho můžete pít, aby neměl vedlejší účinky.

Odborníci tvrdí, že šálek zeleného čaje může pomoci zvládnout dlouhodobý zánět v těle, který se může stát chronickým a potenciálně vést ke zdravotním problémům, jako jsou srdeční choroby, vysoký krevní tlak, cukrovka a rakovina, píše Eatingwell.

Zelený čaj je bohatý na antioxidanty, polyfenoly, které mají protizánětlivé účinky. Studie zjistila, že extrakt ze zeleného čaje snižuje hladinu cukru v krvi a snižuje zánět a střevní propustnost jak u zdravých lidí, tak u lidí s metabolickým syndromem.

Podle Americké kardiologické asociace studie ukazují, že pití čaje spolu se zdravou stravou pro srdce může zlepšit funkci mozku. Bylo zjištěno, že L-theanin, aminokyselina obsažená v zeleném čaji, pomáhá zlepšovat funkci mozku tím, že posiluje paměť a snižuje úzkost. Jedna studie zjistila, že „lidé, kteří užívali 100 miligramů L-theaninu, udělali méně chyb při úkolu zaměřeném na pozornost než účastníci ve skupině s placebem. Užívání 50 mg kofeinu nebo kombinace L-theaninu a kofeinu rovněž zlepšilo pozornost“.

Zelený čaj může také pomáhat chránit před srdečními chorobami tím, že udržuje zdravou hladinu cholesterolu. Výzkum také ukazuje, že zelený čaj může snižovat hladinu cukru v krvi a pomáhat předcházet cukrovce 2. typu. Studie zjistila, že čaj zpomaluje přirozený pokles „dobrého“ cholesterolu a může snižovat „špatný“ cholesterol.

Zelený čaj může pomoci zmírnit příznaky gastrointestinálních poruch a zmírnit nadýmání břicha tím, že odstraňuje nahromaděné plyny ve střevech. Vědci také zjistili, že tento nápoj může působit jako prebiotikum a zlepšovat prostředí tlustého střeva.

Antioxidanty obsažené v zeleném čaji, zejména polyfenoly, pomáhají chránit buňky před oxidačním poškozením, což je faktor, který přispívá k řadě chronických onemocnění a rakovině. Polyfenoly mohou pomoci zabránit vzniku volných radikálů, které mohou způsobit poškození nebo smrt buněk, což může v konečném důsledku snížit riziko vzniku rakoviny. Lidé, kteří pravidelně pijí zelený čaj, mají o 17 % nižší riziko vzniku rakoviny prsu než ti, kteří jej nepijí.

Odborníci upozornili, že pro nejlepší projevení prospěšných vlastností zeleného čaje je lepší pít ho bez cukru.

Zároveň lékaři upozornili, že člověk se může setkat s negativními vedlejšími účinky, pokud ho konzumuje příliš mnoho. Například pití příliš velkého množství čaje může vést k nedostatku železa, protože nápoj je bohatý na třísloviny, které mohou vázat železo a bránit jeho vstřebávání v trávicím traktu. Mnoho lidí rádo pije šálek teplého čaje po jídle, aby se zlepšilo trávení. Zelený čaj však může mít opačný účinek. Pokud z nejlepšího úmyslu doplníte jídlo bohaté na železo šálkem zeleného čaje, mohou třísloviny zabránit jeho vstřebávání v těle.

Je důležité mít na paměti, že zelený čaj obsahuje kofein, takže jeho nadměrné pití může vyvolat příznaky, jako je úzkost, nervozita, bolest hlavy, nevolnost, zrychlený tep nebo problémy se spánkem. Ačkoli je citlivost každého člověka na kofein různá, Úřad pro kontrolu potravin a léčiv uvádí jako maximální množství kofeinu, které může zdravý dospělý člověk denně zkonzumovat, 400 miligramů denně (asi 10 šálků zeleného čaje).

Odborníci však upozorňují, že zdravotní účinky zeleného čaje mohou být znehodnoceny přidáním cukru nebo nadměrného množství medu.

Pro většinu lidí je každodenní pití zeleného čaje s mírou bezpečné. Bezpečná dávka jsou tři až pět šálků denně. Nejlepší je však pít zelený čaj brzy ráno nebo dopoledne, aby kofein neovlivnil noční spánek, a jednu až dvě hodiny po jídle, aby se podpořilo trávení.

Onaco, osoby s nedostatkem železa mohou pití zeleného čaje omezit nebo se mu zcela vyhnout. Třísloviny obsažené v čaji se mohou vázat na železo a bránit jeho vstřebávání v těle, což může problém ještě zhoršit. Kromě toho by se zelenému čaji měli vyhnout i ti, kteří se vyhýbají kofeinu.

Další zprávy o čaji

Zdravotní reportérka Fiona Collinghamová se rozhodla zjistit, zda je kurkuma skutečně prospěšná, a začala s ní denně pít čaj po dobu dvou týdnů. Fiona svůj experiment zahájila v září. Motivovalo ji k tomu složité zdravotní období – nejprve onemocněla COVID-19 a poté podstoupila operaci k odstranění endometriózy.

Možná vás budou zajímat také novinky:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Lékařský blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: