Nebezpečné vedlejší účinky konzumace velkého množství vajec byly pojmenovány.

Vejce nejsou nezdravá, ale jejich nadměrná konzumace může představovat určitá rizika.

Vejce jsou dobrá pro zdraví / koláž , foto depositphotos.com

Vejce jsou minimálně zpracované, nízkokalorické potraviny obsahující 6 gramů bílkovin, velké množství mononenasycených tuků, cholin stimulující mozek a také lutein a zeaxantin – antioxidanty, které podporují zdraví očí.

Neobsahují cukr a mají nízký obsah sodíku. Předpokládá se také, že lidé, kteří konzumují vejce, dodržují zdravou stravu, píše Eatthis. Vejce zkrátka nejsou nezdravá. Jejich konzumace ve velkém množství však může pro některé lidi představovat určitá rizika. Zejména lidé ohrožení kardiovaskulárními chorobami nebo cukrovkou by měli konzumaci vajec raději omezit.

Jaké množství konzumace vajec je považováno za příliš velké

Podle Mayo Clinic mohou zdraví lidé sníst až sedm vajec týdně, aniž by to poškodilo jejich zdraví srdce. Kolik vajec je pro každého člověka příliš mnoho, mohou ovlivnit různé faktory. Pokud trpíte srdečním onemocněním nebo cukrovkou, poraďte se se svým lékařem, aby určil váš limit.

Nežádoucí účinky časté konzumace vajec

Existuje pět možných nežádoucích účinků, které se mohou vyskytnout, pokud si zvyknete jíst hodně vajec.

Můžete konzumovat příliš mnoho cholesterolu

Po desetiletí se odborníci domnívali, že cholesterol obsažený ve vaječných žloutcích má přímý vliv na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi, ale nyní se zjistilo, že větší vliv mohou mít jiné potraviny v jídelníčku člověka a jeho zdravotní historie.

Vejce však obsahují vysoké množství cholesterolu – přibližně 190 miligramů, což je více než 60 % denní dávky 300 miligramů.

Možná zvyšujete riziko srdečních onemocnění

Pokud sníte jedno vejce denně, žádné riziko nehrozí, ale pokud toto množství zvýšíte a sníte například 3 vejce k snídani každý den, zvýšíte tím hladinu „špatného“ cholesterolu, který následně negativně ovlivňuje kardiovaskulární systém.

Odborníci se shodují, že pro zdraví srdce je rozumné jíst vejce s mírou.

Můžete přibrat na váze

Pokud často jíte vejce s těžkými jídly, jako jsou tučné klobásy, bramboráky, sladké palačinky, káva a smetana, může se stát, že vás snídaně nakonec zatíží – a to doslova. Pokud se konzumace vysokokalorické snídaně s vejci stane vaším každodenním zvykem, můžete si všimnout, že vaše hmotnost postupně roste.

Můžete zvýšit riziko vzniku cukrovky

Ve studii z roku 2009 bylo u lidí, kteří jedli více než sedm vajec týdně, vyšší riziko vzniku cukrovky 2. typu než u těch, kteří jedli vajec méně.

Jiné studie však ukázaly, že konzumace vajec může zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi a citlivost na inzulin u lidí s prediabetem a diabetem 2. typu.

Možná jíte více nezdravých potravin

Mnoho lidí smaží vejce na oleji nebo je podává s tučným zpracovaným masem s vysokým obsahem sodíku, jako je slanina nebo šunka. Vejce tak mohou být prostředkem nevědomé konzumace nadměrného množství nasycených tuků, sodíku a kalorií. To může vést ke zvýšenému riziku kardiovaskulárních onemocnění.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Lékařský blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: