Odborníci na výživu shodně prohlásili, že jíst dýni každý den je naprosto bezpečné, a dokonce zdravé.
Lahodná dýňová polévka s kuřetem / foto depositphotos.com
Podle registrovaných dietologů existuje pět hlavních způsobů, jak může každodenní konzumace dýně ovlivnit zdraví.
Je dýně zdravá?
Odbornice na výživu Sheri Nelsonová uvedla, že dýně je plná živin, které tělu prospívají. „Je bohatá na vitaminy, jako jsou A, C, E a několik vitaminů skupiny B, a obsahuje také minerální látky, jako je draslík, hořčík a mangan. Dýně je také dobrým zdrojem vlákniny, která podporuje trávení,“ vysvětlila.
Kromě těchto živin je dýně bohatá také na antioxidanty, včetně betakarotenu, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály a snižují oxidační stres. To podle ní může pomoci chránit před chronickými onemocněními.
Odbornice na výživu Jennifer Houseová dodala, že prospěšná je také konzumace semínek. „Pouhá jedna unce dýňových semínek obsahuje 9 gramů bílkovin, 2 gramy vlákniny a 40 procent denní potřeby hořčíku,“ prozradila.
Jak se vám líbí semínka?
House i Nelson poznamenali, že jíst dýni každý den je naprosto bezpečné, a dokonce zdravé.
5 způsobů, jak může každodenní konzumace dýně ovlivnit váš organismus
1. Zlepšuje trávení
Odbornice na výživu Serena Benaliová poznamenala, že pokud začnete jíst dýni každý den, okamžitě se vám zlepší trávení. To je podle ní způsobeno tím, že dýně obsahuje vlákninu, která pomáhá předcházet zácpě.
2. Posílení imunitního systému
„Pravidelná konzumace dýně posiluje imunitní systém tím, že zvyšuje schopnost organismu bojovat s infekcemi,“ uvedl Nelson. House dodal, že antioxidanty obsažené v dýni rovněž pomáhají podporovat imunitní systém. „Vitamin C a vitamin A, které se nacházejí v dužině dýně, mohou podporovat zdravý imunitní systém,“ upřesnila.
3 – Energie a nálada budou stabilní
Pokud se u vás během dne střídají výkyvy energie nebo nálady, zařazení dýně do jídelníčku vám může pomoci cítit se stabilněji.
4. Podpora zdraví očí
House upozornil, že dýně obsahuje lutein a zeaxantin, dvě živiny, které jsou pro zdraví očí klíčové. „Lutein a zeaxantin v dýni mohou předcházet šedému zákalu a věkem podmíněné degeneraci žluté skvrny tím, že podporují zdraví očí,“ uvedl odborník. Pokud si tedy chcete s přibývajícím věkem udržet zdravé oči, je zařazení dýně do jídelníčku skvělým způsobem, jak toho dosáhnout.
5. Snížení rizika chronických onemocnění
Protože je dýně velmi bohatá na živiny a antioxidanty, mohou podle všech tří odborníků na výživu její pravidelná konzumace pomoci snížit riziko chronických onemocnění, včetně Alzheimerovy choroby, srdečních chorob a některých druhů rakoviny. „Dlouhodobá konzumace dýně poskytuje protizánětlivé antioxidanty, jako je beta-karoten, který může chránit tělo před rakovinou, srdečními chorobami a cukrovkou,“ poznamenal House a dodal, že tato živina je také spojována se sníženým rizikem Alzheimerovy choroby.
Pokud máte vysoký krevní tlak, House doporučil vařit jídla s dýňovým olejem nebo užívat doplňky stravy s dýňovým olejem. Nelson navíc poznamenal, že vláknina a draslík obsažené v dýni jsou prospěšné také pro kontrolu hladiny cholesterolu a krevního tlaku.