Vědci z Harvardu zjistili, že tyto ultra zpracované potraviny mohou zkrátit lidský život.
Harvardští vědci řekli, co je lepší nejíst a nepít / foto depositphotos.com
Konzumace sladkých nebo slazených nápojů a také silně zpracovaných potravin může zvýšit riziko srdečních onemocnění.
Vyplývá to ze studie Harvard School of Public Health, která byla zveřejněna v časopise The Lancet, píše New York Post. Konkrétně vědci sledovali po dobu 30 let konzumaci ultra zpracovaných potravin u více než 200 000 zdravotnických pracovníků, aby zjistili, zda se u nich objevilo srdeční onemocnění nebo mrtvice.
Ultrazpracované potraviny obsahují nadbytek kalorií, přidaných cukrů, sodíku a nezdravých tuků.
Autoři studie rozdělili ultrazpracované potraviny do 10 skupin:
Tři nejoblíbenější typy mezi zkoumanými osobami byly chléb a cereálie, sladké svačinky a dezerty a hotová jídla.
Výzkumníci zjistili, že ne všechny tyto potraviny jsou špatné – slané svačiny, cereálie a jogurtové/mléčné dezerty jsou spojeny s nižším rizikem srdečních onemocnění, zatímco ultra zpracované pečivo a cereálie jsou spojeny s nižším rizikem mrtvice.
Odborníci na výživu již dlouho varují před sladkými perlivými nápoji a zpracovaným masem. Příliš mnoho přidaného cukru může vést k chronickým zánětům srdce a cév a zvyšovat riziko cukrovky.
A zpracované maso se připravuje solením, nakládáním, uzením nebo přidáváním chemických konzervantů. Sůl může zvyšovat krevní tlak a nasycené tuky mohou zvyšovat hladinu cholesterolu.
Vědci dospěli k závěru, že je třeba se vyhýbat syceným nápojům a zpracovanému masu a před konzumací je třeba zvážit nutriční hodnotu ultra zpracovaných potravin.
„Omezit sodík, nasycené tuky, přidané cukry a různé přídatné látky, které nejsou pro lidské zdraví nezbytné,“ shrnuli autoři studie.
Další zprávy o zpracovaných potravinách a nápojích
Konzumace ultra zpracovaných potravin a nápojů může často vést k vyššímu riziku vzniku onemocnění, jako je demence nebo cukrovka 2. typu. Odbornice na výživu Jinan Banna označila silně zpracované nápoje za nápoj č. 1, který nikdy nekonzumuje. Uvedla, že nikdy nekonzumuje limonády.