Med ve sklenici lze skladovat velmi dlouho. V průběhu času mění svou strukturu a barvu. Kde můžete starý med použít a zda ho můžete konzumovat bez újmy na zdraví – zjistíte na stránkách .
Starý med lze použít na pečení dezertů / foto depositphotos.com
Med – takový produkt, který je v kuchyni mnoha hostitelek. Často se však stává, že sklenice s touto užitečnou a chutnou pochoutkou stojí dlouho někde v dalekém koutě. Co s takovým medem dělat, dá se jíst a jak poznat, že se med zkazil?
Mimochodem, dříve informoval o tom, zda se může pít horký čaj s medem – zjistěte, čeho je plný a zda je pravda, že je to opravdu zakázáno.
Kolik medu se skladuje ve sklenici – nce dlouhodobého skladování
Pochopme tedy, co se děje s medem, pokud jej skladujete delší dobu. Časem začne med tvrdnout a měnit barvu. V závislosti na odrůdě začne med po stočení různou dobu krystalizovat. Například slunečnicový med začne houstnout přibližně po měsíci.
Při dlouhodobém skladování med tmavne a jeho prospěšné vlastnosti se vytrácejí. Starý med se tedy může jíst, ale už nebude užitečný.
Na otázku, jak dlouho se med ve sklenici skladuje, je obtížné odpovědět. Záleží na odrůdě medu, teplotě skladování a nádobě, ve které se nachází. Obecně lze med skladovat velmi dlouho, ale jsou případy, kdy se může zkazit.
Jak zjistit, že se med zkazil – hlavní příznaky
Pokud váš med pění a má nepříjemný nebo dokonce kyselý zápach, je zkvašený. Takový med byste neměli jíst.
Kde můžete použít starý med, abyste ho nemuseli vyhazovat
Pokud jste šťastným majitelem sklenice medu, který byl skladován déle než jeden rok, pak je nejlepší z něj něco uvařit. Například šulánky s medem a mákem nebo jakékoli jiné pečivo. Pokrm s přídavkem starého medu se ukáže být stejně chutný a voňavý jako s čerstvým medem.
Tip. Pokud je med příliš tvrdý a špatně se vyndává ze sklenice, jednoduše ho ohřejte na vodní lázni nebo ho dejte do misky s horkou vodou. Med se zahřeje a stane se opět tekutým.