zjišťoval, jaký džem je užitečný a jak pomáhá imunitnímu systému v zimě.
Který džem je nejužitečnější / foto depositphotos.com
Na podzim Češi pilně uzavírali různé zavařeniny na zimu. Se začátkem prosince je čas otevřít sklenice s chutným lektvarem a načerpat přírodní vitamíny. Nezapomeňte však, že marmeládou byste se neměli přejídat, jinak může dojít ke zvýšení hladiny cukru v krvi. zjistil, jaké různé druhy džemů jsou užitečné.
Rybízový džem
Rybízový džem je považován za jeden z nejužitečnějších. Každý zná léčivé vlastnosti této kyselé bobule. Černý rybíz obsahuje obrovské množství vitaminu C a je také bohatý na fytonicidy, hlavní nepřátele chřipky. Užitečnější je spíše syrový džem než vařený – zachovává si více vitaminů.
Džem z jeřabin
Jeřabinový džem – skvělý pomocník v boji proti stresu a nespavosti. Velmi dobře působí na nervovou soustavu. Také džem z jeřabin snižuje krevní tlak, zklidňuje nervový systém a zlepšuje výkonnost.
Švestkový džem
Obrovská dávka vitaminu P je hlavním přínosem švestkového džemu. Švestkový džem posiluje stěny cév a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Malinový džem
V boji proti nachlazení, bolestem v krku a horečce je nepostradatelný malinový džem. Při laryngitidě, faryngitidě a dalších onemocněních hrdla je vhodné jíst vařený džem a při příznacích akutních infekcí dýchacích cest a kašli je lepší přidávat syrový džem do čaje.
Džem ze smrkových šišek
Džem ze smrkových šišek není příliš populární, ale je to skutečná vitamínová bomba. Je známá svými antibakteriálními účinky a je také velmi dobrá pro srdce a cévy.
Růžový džem
Neobvyklá a velmi chutná růžová marmeláda je velmi dobrá pro žaludek: zlepšuje trávení, snižuje riziko vředů, normalizuje metabolismus. Jeho éterické oleje bojují proti bakteriím a zklidňují nervový systém. Takový džem si zachová více vitamínů, pokud se okvětní lístky růží nevaří, ale jednoduše se uzavřou s cukrem.
Višňový džem
Lékaři dokázali, že třešňový džem je velmi prospěšný pro kosti a klouby, posiluje cévy a snižuje krevní tlak. Třešně jsou také bohaté na vitaminy a kyseliny, které jsou nepostradatelné při nachlazení.
Jablečný džem
Jablečný džem nebo marmeláda je bohatá na pektin, látku, která je neuvěřitelně prospěšná pro srdce a také odstraňuje z těla cholesterol a těžké kovy. O jablkách je všeobecně známo, že jsou bohatá na železo a draslík, což je také dobré pro srdce.