Odborník na výživu radí, proč jíst kukuřici v létě

Ukazuje se, že kukuřice je nejen chutná, ale také užitečná.

Ukazuje se, že kukuřice je velmi užitečná / foto depositphotos.com

Léto je sezónou kukuřice. Obsahuje trochu bílkovin a hodně vitamínů a minerálů, píše The Washington Post.

Kukuřice je jednou z kuriozit přírody, protože je to obilovina i zelenina zároveň. Přestože většinu roku kupujeme kukuřici konzervovanou nebo mraženou, v létě si můžeme vzpomenout, jak fenomenálně chutná čerstvá kukuřice.

Díky své dvojí funkci najdete kukuřici ve většině potravin v supermarketech. Pokud se pozorně podíváte na etikety, zjistíte, že kukuřice je součástí cereálií, piva, sušenek, chipsů a dalších potravin.

Výživová hodnota a zdravotní přínosy kukuřice

Sladká kukuřice je škrobnatá zelenina, středně velký kukuřičný klas má asi 90 kalorií a 20 gramů sacharidů. To je více kalorií a sacharidů než u brokolice, květáku nebo mrkve, ale z konzumace kukuřice získáte spoustu zdraví prospěšných látek, uvádí publikace.

Největším výživovým přínosem kukuřice je, že je vynikajícím zdrojem luteinu a zeaxantinu, které dodávají zrnům žlutou barvu.

Lutein a zeaxantin jsou mimořádně důležité pro zdraví očí. Ukládají se v sítnici, zejména v malé oblasti uprostřed, která se nazývá makula. Tam pohlcují modré světlo a chrání buňky v této části oka před poškozením. Dostatek luteinu a zeaxantinu ve stravě pomáhá snižovat riziko degenerace žluté skvrny, což je stav, který vede ke ztrátě centrálního vidění.

Kukuřice je také cenným zdrojem rostlinných bílkovin. Porce kukuřice navíc obsahuje 2 gramy vlákniny. Seznam zdraví prospěšných látek kukuřice doplňují různé vitaminy a minerály, včetně hořčíku, draslíku, vitaminů skupiny B a vitaminů A a C.

Která kukuřice je lepší: mražená nebo čerstvá?

Jakmile je kukuřice sklizena, cukr, který obsahuje, se začíná měnit ve škrob, takže by se v ideálním případě měla sníst ještě týž den. Chcete-li tento proces zpomalit, skladujte kukuřici na klasu ve slupce a v chladu, dokud ji nebudete chtít použít.

„V ostatních měsících je skvělou volbou mražená nebo konzervovaná kukuřice, ale zkontrolujte, zda neobsahuje další přísady. Konzervovaná kukuřice může obsahovat hodně sodíku a mražená kukuřice v omáčkách může obsahovat nadbytek tuku a sodíku,“ říká Whitney Linsenmeyerová, docentka výživy a dietetiky na Saint Louis University.

Připomeneme, že dříve prozradil, jak uvařit kukuřici za pouhých 5 minut.

Možná vás budou zajímat také zprávy:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Lékařský blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: