10 druhů ovoce, které snižují hladinu cholesterolu a krevní tlak zároveň.

Na seznamu jsou zejména citrusové plody, sušené švestky a vodní meloun.

Ovoce, které snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu / koláž , foto depositphotos.com

V dnešní době mnoho lidí trpí kvůli vysokému cholesterolu a krevnímu tlaku. U některých lidí jdou tyto stavy ruku v ruce, a to zvyšuje riziko vzniku různých onemocnění.

Podle WebMD má téměř 38 % dospělých Američanů vysokou hladinu cholesterolu a přibližně 43 % má vysoký krevní tlak (nazývaný také hypertenze). Více než 60 % lidí s vysokým krevním tlakem se však potýká také s vysokou hladinou cholesterolu. S tímto problémem můžete bojovat pomocí některých druhů ovoce, píše Health Digest.

Jablka

Bylo zjištěno, že jablka nejen snižují hladinu cholesterolu, ale také snižují vysoký krevní tlak. Navíc vyrovnávají hladinu cukru v krvi a zlepšují zdraví střev (podle Clevelandské kliniky). Studie z roku 2019 publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition zjistila, že konzumace ne jednoho, ale dvou jablek denně po dobu 8 týdnů pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Jiné studie potvrzují, že konzumace několika jablek denně může snížit hladinu cholesterolu o 5 až 8 %.

Antioxidanty a vláknina obsažené v jablkách také pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a podporují zdraví srdce.

Bobulovité ovoce

Bobulovité ovoce, jako jsou jahody, borůvky a maliny, je bohaté na antioxidanty, jako jsou flavonoidy a antokyany, které nejen pomáhají snižovat oxidační stres v těle, ale mohou také pomáhat vyrovnávat krevní tlak a snižovat hladinu cholesterolu. Studie z roku 2022 v časopise Nutrients zjistila, že široká škála bobulovitých plodů, včetně černého jeřábu, třešní, černého rybízu, borůvek a malin, vykazuje slibné výsledky při snižování krevního tlaku u lidí s hypertenzí.

Bylo také prokázáno, že bobuloviny ovlivňují zdravou hladinu cukru a inzulínu v krvi, podporují zdraví pokožky a dokonce snižují riziko vzniku rakoviny.

Citrusové plody

Citrusové plody, jako jsou pomeranče, grapefruity, limetky a citrony, jsou bohaté na vitaminy a minerály včetně vitaminů skupiny B, draslíku, fosforu, hořčíku, mědi a především vitaminu C, který je známý pro posílení imunity a zdraví pokožky. Kromě toho citrusové plody nabízejí celou řadu zdraví prospěšných látek, včetně snižování krevního tlaku a hladiny cholesterolu, boje proti rakovině, podpory zdraví ledvin a mozku a dalších.

Bylo prokázáno, že pití citrusové šťávy nebo ovoce snižuje riziko vzniku ledvinových kamenů. Citrusové plody mají také vysoký obsah antioxidantů, jako jsou flavonoidy, které jsou spojovány se snižováním rizika některých druhů rakoviny, jako je rakovina plic, jícnu, žaludku, prsu a slinivky břišní. Tyto antioxidanty mohou také pomáhat snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku. Studie z roku 2013 publikovaná v časopise ARYA Atherosclerosis Journal naznačuje, že pití pomerančové šťávy po dobu alespoň jednoho měsíce účinně snižuje krevní tlak, a přehled z roku 2017 v časopise Critical Reviews in Food Science and Nutrition zjistil, že konzumace grapefruitu pomáhá snižovat vysoký krevní tlak u lidí.

Avokádo

Ano, avokádo je bobule. Avokádo obsahuje mnoho zdravých mononenasycených mastných kyselin a další vitaminy a minerály, jako je riboflavin, niacin, foláty, hořčík, draslík, vitaminy C, E, K a B6. Obsahují také druh rostlinného sterolu zvaného beta-sitosterol, který pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu v těle.

Banány

Mnoho lékařů doporučuje omezit nebo zcela vyloučit sůl ze stravy, pokud máte problémy s vysokým cholesterolem nebo vysokým krevním tlakem. Draslík naopak může pomoci zmírnit účinky soli ve stravě na náš kardiovaskulární systém.

Jaké potraviny jsou bohaté na draslík? Banány. Jeden středně velký banán obsahuje asi 450 miligramů draslíku, což je asi 17 % denní hodnoty draslíku pro ženy a asi 13 % pro muže. Banány obsahují také vlákninu, foláty, antioxidanty a vitamin C, které prokazatelně snižují riziko srdečních onemocnění a hladinu cholesterolu.

Hrozny

Hrozny jsou také vynikajícím zdrojem draslíku, živiny, která pomáhá vyrovnávat krevní tlak. Navíc má vysoký obsah vitamínů a minerálů a také antioxidantu resveratrolu, který má protizánětlivé účinky, jež zlepšují celkové zdraví a pohodu. Mnohé studie tvrdí, že resveratrol může snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku. Některé studie také naznačují, že resveratrol může zlepšovat kognitivní funkce mozku, paměť a náladu.

Hrušky

Hrušky jsou bohaté na vitamíny a minerály, které podporují zdraví srdce, vyrovnávají krevní tlak, snižují hladinu cholesterolu a mají mnoho dalších zdraví prospěšných účinků. Jedna středně velká hruška má vysoký obsah vitaminu C (9 % doporučené denní dávky), folátů, vitaminu K, draslíku, mědi a polyfenolických antioxidantů. Podle portálu Healthline měď pomáhá posilovat imunitní systém a draslík podporuje celkové zdraví srdce. Hrušky také obsahují celou řadu prospěšných rostlinných látek a antioxidantů, které pomáhají snižovat záněty a snižují riziko srdečních onemocnění i dalších závažných onemocnění, jako je cukrovka 2. typu.

Vnější slupka hrušek je bohatá na kvercetin, silný antioxidant známý pro své potenciální účinky na zdraví srdce. Předpokládá se, že kvercetin pomáhá snižovat záněty a snižuje vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu, čímž předchází srdečním onemocněním. Konzumace dvou středně velkých hrušek denně po dobu 12 týdnů snížila vysoký krevní tlak u účastníků studie s metabolickým syndromem.

Sušené švestky

Sušené švestky, známé pro posílení kostí a udržení pravidelnosti, jsou také skvělým zdrojem živin prospěšných pro srdce. Jsou bohaté na draslík, který pomáhá podporovat zdraví srdce a udržovat zdravou hladinu krevního tlaku. Studie z roku 2010 publikovaná v časopise Journal of Ayub Medical College Abbottabad ukázala, že každodenní konzumace sušených švestek snižuje hladinu cholesterolu a krevního tlaku.

Sušené švestky mají také vysoký obsah železa, riboflavinu, niacinu, mědi a vitaminů K a B6, které pomáhají v boji proti chudokrevnosti a podporují zdraví kostí. Bylo také zjištěno, že sušené švestky jsou dobrým zdrojem polyfenolů, které mají silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, jež podporují celkové zdraví a pohodu.

Melouny

Meloun je považován za potravinu číslo jedna, která pomáhá snižovat krevní tlak. Obsahuje hned tři živiny, které podporují zdravý krevní tlak: L-citrulin, lykopen a draslík. Studie z roku 2016 v časopise Blood Pressure zjistila, že meloun „snižuje systolický a diastolický krevní tlak u lidí s prehypertenzí a hypertenzí“.

Melouny také obsahují lykopen, antioxidant, který pomáhá udržovat zdravý krevní tlak a hladinu cholesterolu.

Rajčata

Ačkoli jsou rajčata obvykle řazena mezi zeleninu, technicky vzato se jedná o ovoce a obsahují lykopen, stejně silný antioxidant jako melouny, který může zvyšovat hladinu cholesterolu a pomáhat snižovat krevní tlak. Konzumace rajčat nejenže snižuje vysoký krevní tlak, ale také snižuje riziko vzniku tohoto onemocnění až o 36 %.

Rajčata mají také vysoký obsah draslíku, vitaminů B a E a dalších důležitých živin, jsou bohatá na antioxidant lutein a karotenoid zeaxantin. Jsou spojovány s ochranou očí před modrým světlem vyzařovaným z digitálních zařízení.

Má pití kávy vliv na krevní tlak

Již dříve jsme vás informovali o tom, zda je pití kávy spojeno se zvýšením krevního tlaku. Ukázalo se, že kofein obsažený v kávě a některých čajích může způsobit dočasné zvýšení krevního tlaku, zejména u lidí, kteří ji nepijí často.

Studie zároveň říkají, že mírná (1-3 šálky denně) a pravidelná konzumace kávy nemá na krevní tlak negativní vliv.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Lékařský blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: