Odborníci zařadili řadu nových produktů na seznam těch, které jsou základem zdravé výživy.
Odborníci zařadili nové výrobky do seznamu užitečných potravin / koláž
Odborníci aktizovali pravidla o obsahu „zdravých“ živin, aby pomohli spotřebitelům identifikovat potraviny, které jsou obzvláště zdravé.
Výrobci nyní mohou na obalech svých výrobků dobrovolně uvádět jejich prospěšné látky, pokud splňují aktizovaná kritéria amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
FDA vysvětlil, že údaje o „zdravých“ výrobcích mohou spotřebitelům pomoci určit, zda jsou vhodné pro jejich stravu. „Poskytování přístupného označování potravin posiluje postavení spotřebitelů a může podpořit zdravější stravování, pokud výrobci dobrovolně změní složení potravin tak, aby splňovaly aktizovaná kritéria,“ uvedl.
Aby měl potravinářský výrobek status „zdravý“, musí:
obsahovat stanovené množství potravin (ekvivalent potravinové skupiny) alespoň z jedné z potravinových skupin nebo podskupin (např. ovoce, zelenina, odtučněné a nízkotučné mléčné výrobky).
Dodržujte limity pro následující živiny: nasycené tuky, sodík a přidané cukry.
Aby byly cereálie „zdravé“, musí například obsahovat určité množství celých zrn a splňovat limity pro nasycené tuky, sodík a přidané cukry.
Ořechy a semena, tučné ryby, jako je losos, některé oleje a voda jsou příklady potravin, které dříve neměly status „zdravé“, ale nyní se staly základem zdravé stravy a jsou doporučovány ve výživových doporučeních. Tyto potraviny nyní mají status „zdravé“. Tento status má také mnoho potravin, například některé druhy arašídového másla a konzervované ovoce a zelenina.
Výrobci, kteří se rozhodnou používat označení „zdravý“, mohou své výrobky do tří let do tohoto statusu převést.
Další zprávy o zdravé výživě
Hroznová šťáva má nejen antivirové účinky díky obsahu vitaminu C, ale je také vynikajícím zdrojem vápníku a zdravým nápojem pro srdce.
„Hroznová šťáva obsahuje zdraví prospěšné látky, jako je resveratrol a flavonoidy,“ říká Dr. Chris Mohr, registrovaný dietolog a fyziolog.