Především se však lidem s hypertenzí doporučuje vyloučit z jídelníčku sůl.
Pro hypertoniky je důležité vyloučit sůl ze stravy / foto: depositphotos.com
Vysoký krevní tlak postihuje mnoho dospělých, toto onemocnění zpočátku nevyvolává příznaky, takže mnoho lidí neví, že ho má.
Existují však některé věci, které mohou člověku pomoci udržet hypertenzi pod kontrolou, protože může vést k řadě zdravotních komplikací, jako je mrtvice, srdeční infarkt, onemocnění ledvin a ztráta zraku, píše Eatingwell.
„Pokud vám byl diagnostikován vysoký krevní tlak, je zásadní změnit životní styl. Zhodnoťte svůj jídelníček, hmotnost a pohybové návyky,“ radí ředitelka Diabetes Alliance Maria Elena Fraga.
Poznamenala, že nejdůležitější v boji proti hypertenzi je uvědomit si vliv svých stravovacích návyků na hypertenzi. Mezi návyky snižující krevní tlak patří omezování sodíku, konzumace ovoce a zeleniny bohatých na draslík, větší množství domácího vaření a dodržování jídelních plánů.
Snižte příjem sodíku
„Byli byste překvapeni, kolik potravin obsahuje skryté zdroje sodíku,“ poznamenala Fraga. Balené potraviny často přetékají sodíkem, například polévky v konzervách, mražená jídla a lahůdky.
Chcete-li snížit příjem sodíku, nahraďte v domácích receptech část soli česnekem, čerstvými bylinkami a kořením. Před nákupem nebo objednáním jídla si přečtěte etikety na obalech a v jídelních lístcích v restauracích.
Jezte více potravin obsahujících draslík
Draslík působí proti sodíku tím, že pomáhá tělu vyloučit sodík močí. Tento minerál také pomáhá uvolňovat napětí ve stěnách cév, což snižuje krevní tlak.
Zvyšte příjem draslíku konzumací většího množství ovoce a zeleniny. Snažte se sníst 4,5 šálku ovoce a zeleniny denně.
Potraviny bohaté na draslík:
- Čočka
- Sušené švestky
- Banány
- Fazole
- Pomeranče
- Meloun
- Kiwi
- Cuketa
- Mrkev
- Brambory
- Nízkotučné mléčné výrobky a kefír.
Připravujte si více potravin doma
Vaření doma vám dává kontrolu nad surovinami. Celé potraviny, jako je ovoce, zelenina, sušené luštěniny, nesolené ořechy a semena a čerstvé zdroje bílkovin, obsahují málo sodíku nebo neobsahují žádný. Při vaření můžete jídlo ochutit čerstvými i sušenými bylinkami a kořením, včetně bazalky, oregana, kmínu, rozmarýnu a kurkumy.
Odborníci také doporučují pravidelně cvičit, nekouřit, zvládat stres, zhubnout, pokud to potřebujete, a dobře se vyspat.
Dieta pro lidi s hypertenzí
Odborníci doporučují lidem s hypertenzí dodržovat středomořskou dietu. Ta je plná čerstvého ovoce a zeleniny, fazolí bohatých na vlákninu a celozrnných obilovin, ořechů a semínek. Tento dietní plán také doporučuje omezit potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků, jako je červené maso. Jednou z potravin, která je se středomořskou dietou hojně spojována, je extra panenský olivový olej, který je bohatý na polyfenoly chránící srdce.