Jak sušené švestky ovlivňují trávení, kosti a srdce: odborník na výživu pojmenoval jejich užitečné vlastnosti

Sušené švestky jsou svými vlastnostmi podobné švestkám, ale v některých bodech jsou užitečnějším produktem.

Jak užitečné jsou sušené švestky? / koláž , foto depositphotos.com

Málokdo má rád sušené švestky, ale také ne každý ví, že sušené plody švestek jsou velmi výživné. Kromě toho jsou tradičně známé jako lék na zácpu.

Sušené švestky, bohaté na vlákninu, draslík, vitamin K a fenolové sloučeniny, mají mnoho potenciálních zdravotních výhod, včetně zvýšení hustoty kostních minerálů, zdraví srdce a dalších, píše certifikovaná nutriční specialistka z New Yorku Barbie Cervoni v časopise Very Well Health.

Co je lepší, sušené švestky, nebo švestky?

Sušené švestky se vyrábějí sušením některých odrůd švestek. Všechny sušené švestky se vyrábějí ze švestek, ale ne ze všech švestek se mohou stát sušené švestky.

Jak sušené švestky, tak švestky mají působivé nutriční vlastnosti. Prakticky neobsahují sodík, nasycené tuky a cholesterol. Podle USDA mohou sušené švestky obsahovat o něco více mikroživin, kalorií a cukru v poměru k hmotnosti.

Sušené švestky a slívy obsahují vitamin K, draslík, vlákninu, fenolové sloučeniny a další vitaminy skupiny B. K získání stejného množství některých živin byste však museli sníst více švestek než sušených švestek.

Švestky však obsahují více vitaminu C než sušené slívy. Přesto mají sušené švestky delší trvanlivost, což může vést k menšímu plýtvání potravinami.

Švestky (sušené) a švestková šťáva

Sušené švestky a švestková šťáva jsou všeobecně známé pro svůj projímavý účinek a příznivé účinky na trávení. Je to způsobeno obsahem vlákniny (rozpustné i nerozpustné) a fenolových látek, jako je kyselina chlorogenová a sorbitol, které se v ovoci nacházejí, uvádí ve svém článku americký vědec zabývající se výživou Taylor S. Wallace.

Živiny obsažené v sušených švestkách hrají zásadní roli při udržování zdraví kostí. Studie ukazují, že konzumace pěti až šesti jednotek sušených švestek denně zabraňuje úbytku minerální hustoty kostí u žen po menopauze s osteopenií (nízká hustota kostí způsobená úbytkem kostní hmoty).

Sušené švestky mohou být také prospěšné pro srdce a hubnutí, protože potenciálně zvyšují hladinu dobrého cholesterolu a podporují pocit sytosti.

Mínusy sušených švestek

Sloučeniny v sušených švestkách (sorbitol a vláknina) stimulují střeva, což může u některých lidí způsobit zažívací potíže.

Pokud nejste zvyklí na stravu s vysokým obsahem vlákniny nebo na konzumaci sušených švestek, zvyšujte porce pomalu a pijte dostatek vody.

Existuje také riziko expozice akrylamidu, který vzniká přirozenou cestou chemickými reakcemi v některých škrobnatých potravinách (např. chipsy a lupínky) při vaření za vysokých teplot. Akrylamid je klasifikován jako pravděpodobný lidský karcinogen (rakovinotvorná látka).

Přestože je obsah akrylamidu v sušených švestkách mnohem nižší než v potravinách pečených nebo vařených dlouhodobě za vysokých teplot.

Další zdravotní novinky

Dříve informoval o tom, jak kysané zelí ovlivňuje náš organismus. Celkem můžeme vyzdvihnout minimálně 9 výhod, které byly vědci prokázány v průběhu výzkumu. Týká se to zlepšení trávení, posílení kostí a mnoha dalších faktorů.

Kromě toho stojí za to znát 10 druhů ryb, které ve vašem jídelníčku kvůli jejich prospěšnosti prostě nesmí chybět. Jsou to ty nejlepší z nich díky vysokému obsahu bílkovin.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Lékařský blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: