Japonská dieta je pro některé lidi kontraindikována, varoval odborník na výživu.
Odborník řekl hlavní pravidla japonské stravy / koláž s fotografiemi pixabay.com
Ne každý ví, jak rychle zhubnout doma bez zdravotních problémů, a proto občas zažívá různé diety. Jednou ze známých diet je japonská dieta. Jedná se o metodu diety, která je určena na 14 dní.
O této dietě podrobně vyprávěla korespondentce u nutriční terapeutka-endokrinoložka Anastasia Sokolova. Podle odbornice je cílem japonské diety prudký úbytek hmotnosti díky přísnému omezení konzumace celých skupin produktů ve stravě.
Tato dieta by se neměla držet dlouhodobě, protože během ní je strava člověka nevyvážená.
Japonská dieta na 14 dní – originál je kontraindikován pro řadu skupin osob.
Tuto dietu by neměli dodržovat lidé s chronickými onemocněními, jako je diabetes mellitus, ti, kteří mají poruchy metabolismu sacharidů, lidé s prediabetem a obezitou.
Také je tento způsob stravování kontraindikován u lidí s onemocněním trávicího traktu – zánět žlučníku, zánět slinivky břišní, vředová choroba. Kromě toho by japonskou dietu neměli dodržovat ti, kteří mají nějaké akutní onemocnění, včetně akutních respiračních infekcí nebo chřipky.
Neměly by na ní sedět děti, dospívající, těhotné ženy a ty, které své děti kojí.
Pro tyto skupiny lidí není tato dieta vhodná, protože potřebují pravidelně jíst a strava musí být výživná.
Komu není japonská dieta na 14 dní kontraindikována
Nikomu se nedoporučuje držet tuto dietu dlouhodobě, ale dospělí podmíněně zdraví lidé mohou o této dietě uvažovat po dobu čtrnácti dnů, pokud se potřebují rychle zbavit váhy za určitým účelem.
Japonská dieta na 14 dní – tabulka produktů
Při dodržování japonské diety se výrazně omezuje kalorický obsah stravy – měl by být 800-1000 kcal denně. Pro dospělého člověka – to je superdeficitní strava. Dospělé ženy potřebují alespoň 1800 kcal denně a muži alespoň 2500.
Odborník na výživu také podrobně vysvětlil, jak při takové dietě zhubnout doma. Podle ní je nutné odmítnout celé skupiny výrobků – sacharidy (obiloviny, těstoviny, ovoce, přidaný cukr), tučné zakysané mléčné výrobky (tvaroh, smetana), tučné druhy masa (vepřové, jehněčí, husa), různé druhy olejů, semen a ořechů. Kromě toho by se nemělo konzumovat avokádo. Kromě cukru by se neměla konzumovat sůl.
Sokolová dodala, že někdy je možné sníst jeden nebo dva chleby ráno. Tento výrobek je zdrojem dlouhých sacharidů a vlákniny.
Lékařka také sdělila, že je možné konzumovat při takové dietě. Povolené potraviny jsou ryby, vejce, zelenina, zelenina (výjimka – sladká kořenová zelenina, např. dýně), kuřecí maso, králík, krůta, telecí maso, hovězí maso, zelený čaj.
Odborník na výživu řekl hlavní pravidla japonské stravy / infografika
Povolené produkty se nesmí smažit, vaří se, pečou nebo vaří v páře.
Jak rychle zhubnout – příklad japonské diety
Snídaně při této dietě je co nejjednodušší. Tady je, co můžete jíst:
- Pijte zelený čaj nebo kávu bez smetany;
- Příležitostně jezte celozrnný chléb (jeden nebo dva).
K obědu a večeři při této dietě jezte maso, ryby nebo omelety se saláty.
Odborník na výživu poznamenal, že během diety je možné zhubnout 10 kilogramů, ale je to nezdravý způsob hubnutí a vzhledem k tomu, že se člověk vzdá cukru a soli, jeho tělo především ztratí hodně vody.
Odborník zdůraznil, že se jedná o ricochetový způsob hubnutí, což znamená, že váha se po nějaké době po ukončení této diety vrátí zpět.
Lékař vysvětlil, jak zhubnout o 10 kg, a také varoval před vážným důsledkem takto účinné diety:
Prudké omezení v jídle ovlivní psychický stav a zvýší riziko vzniku poruch příjmu potravy. To znamená, že za čtrnáct dní, kdy bude člověk schopen držet japonskou dietu, udělá minus 10 kg. Pak bude ricochet přibírat na váze, kvůli tomu bude mít depresivní náladu a ještě více se přejídat.
A je to začarovaný kruh: člověk odmítl jíst – zhubl – začal se přejídat – znovu přibral a pak vše začíná od začátku.
Dotazovaný uvedl, že japonská dieta na 14 dní minus 10 kg zajistí, ale pokud se začíná točit bludný kruh, lidé z něj vycházejí dlouho a dostávají problémy s psychickým zdravím.
Již dříve bylo oznámeno, že hydrogenovaný palmový olej je nyní na Ukrajině zakázán při výrobě řady výrobků. Gastroenteroložka, členka Ukrajinské gastroenterologické asociace Alla Kurilets varovala, že pravidelná konzumace výrobků obsahujících hydrogenovaný palmový olej může vést nejprve k fibróze a následně k cirhóze jater.