Pro některé lidi může být přírodní káva skutečným jedem.
Proč byste neměli pít kávu / foto depositphotos.com
Mnoho milovníků kávy si nedokáže představit svůj den bez šálku ochuceného nápoje. Kofein obsahuje mnoho užitečných látek a vitaminů, ale může také poškodit vaše zdraví.
Je známo, že pití kávy je vysoce povzbuzující a zvyšuje krevní tlak. Hypertonici však nejsou jedinou kategorií lidí, pro které je lepší přírodní nápoj odmítnout. Pojďme se dozvědět, kdo by kávu pít neměl a z jakých důvodů.
Implantace zubů
Pokud vám byly implantovány zubní implantáty, váš zubař vám určitě doporučil, abyste se na 3-5 dní vzdali kávy. Důvodem, proč byste po implantaci neměli pít kávu, je její vliv na cévy dásní. Nápoj zvyšuje tlak, což může způsobit krvácení již tak traumatizované oblasti kolem implantátu.
Srdeční onemocnění
Kofein z nápoje zvyšuje nejen krevní tlak, ale také srdeční frekvenci. Lidé, kteří mají potíže s kardiovaskulárním systémem, by se měli poradit s lékařem, při jakých srdečních onemocněních by kávu neměli pít.
Dětství
Pediatři nedoporučují podávat kávu dětem mladším 12 let. Nápoj u nich vyvolává úzkost, zhoršuje kvalitu spánku a otupuje chuť k jídlu. Dalším důvodem, proč by děti neměly pít kávu, je zvýšené riziko vzniku zubního kazu na mléčných zubech.
Epilepsie
Některé studie naznačují souvislost mezi častou konzumací kávy a zvýšeným výskytem epileptických záchvatů.
Těhotenství
Mezi vědci nepanuje shoda ohledně přijatelnosti přestávek na kávu během těhotenství. Mezi důvody, proč by těhotné ženy neměly pít kávu, patří to, že kofein vyplavuje vápník z kostí. A koneckonců těhotným ženám a tak chybí vápník. Kávu by také neměly pít kojící matky.
Glaukom
Kofein může zvyšovat nitrooční tlak, proto by se lidé s glaukomem měli pití přírodního nápoje vyhnout.
Zvýšená hladina cholesterolu
Lidé s vysokou hladinou cholesterolu mohou vypít maximálně 4 šálky nápoje denně. Káva obsahuje látku kofeostol, která zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, zejména u žen.
Proč byste neměli pít kávu nalačno
Nikomu se nedoporučuje pít nápoj na lačný žaludek. Stimuluje produkci kyseliny chlorovodíkové, která může způsobit gastrointestinální problémy, pokud v žaludku není potrava.