To jste o vejcích nevěděli: lékař pojmenovává neobvyklé vlastnosti

Ve žloutku se nachází látka, která hraje důležitou roli zejména při regulaci nálady, uvedl odborník.

Medik pojmenoval neobvyklé užitečné vlastnosti žloutku / koláž z fotografie depositphotos.com

Novináři zjistili, jak správně vybírat vejce, a nyní se „vynořily“ i jejich neobvyklé užitečné vlastnosti.

Zvláště cennou živinou ve vejcích je cholin, který se nachází ve žloutku, uvedla pro Delish odbornice na výživu a lékařka Kellyanne Petrucciová. „Cholin pomáhá vytvářet silné a odolné buněčné membrány a také hraje důležitou roli při metylaci – procesu zapínání a vypínání genů,“ uvedla odbornice.

Dotazovaná dodala, že tato látka je jedním ze „stavebních kamenů neurotransmiteru acetylcholinu“ a hraje důležitou roli při fungování paměti a regulaci nálady. „Vysoký příjem cholinu může pomoci předcházet depresím, ztrátě paměti a úzkostem,“ podělil se o své poznatky zdravotník.

Petrucci také uvedl, že konzumace vajec nemá významný vliv na hladinu cholesterolu v krvi. „A pokud vejce mění hladinu cholesterolu, výzkumy ukazují, že je to ku prospěchu věci,“ poznamenal lékař.

„Jídlo v potravinách je velmi důležité:

Zajímavá zpráva – stojí za to si ji dnes přečíst

Dříve psal, kolik vajec můžete denně sníst.

Podle odborníků na výživu mohou sportovci sníst 5-6 vajec denně. Běžným lidem se doporučuje sníst dvě vejce, nejlépe – k snídani. Odborníci upozorňují, že dospívající a dospělí by neměli sníst více než 30 vajec týdně.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Lékařský blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: