Ve žloutku se nachází látka, která hraje důležitou roli zejména při regulaci nálady, uvedl odborník.
Medik pojmenoval neobvyklé užitečné vlastnosti žloutku / koláž z fotografie depositphotos.com
Novináři zjistili, jak správně vybírat vejce, a nyní se „vynořily“ i jejich neobvyklé užitečné vlastnosti.
Zvláště cennou živinou ve vejcích je cholin, který se nachází ve žloutku, uvedla pro Delish odbornice na výživu a lékařka Kellyanne Petrucciová. „Cholin pomáhá vytvářet silné a odolné buněčné membrány a také hraje důležitou roli při metylaci – procesu zapínání a vypínání genů,“ uvedla odbornice.
Dotazovaná dodala, že tato látka je jedním ze „stavebních kamenů neurotransmiteru acetylcholinu“ a hraje důležitou roli při fungování paměti a regulaci nálady. „Vysoký příjem cholinu může pomoci předcházet depresím, ztrátě paměti a úzkostem,“ podělil se o své poznatky zdravotník.
Petrucci také uvedl, že konzumace vajec nemá významný vliv na hladinu cholesterolu v krvi. „A pokud vejce mění hladinu cholesterolu, výzkumy ukazují, že je to ku prospěchu věci,“ poznamenal lékař.
„Jídlo v potravinách je velmi důležité:
Zajímavá zpráva – stojí za to si ji dnes přečíst
Dříve psal, kolik vajec můžete denně sníst.
Podle odborníků na výživu mohou sportovci sníst 5-6 vajec denně. Běžným lidem se doporučuje sníst dvě vejce, nejlépe – k snídani. Odborníci upozorňují, že dospívající a dospělí by neměli sníst více než 30 vajec týdně.