Kromě všeho ostatního může skořice prospívat i mozku.
Skořice je zdraví prospěšná / foto depositphotos.com
Jako doplněk stravy pomáhá skořice udržovat zdravý trávicí systém a prospívá lidem s cukrovkou.
Kromě toho může skořice prospívat i mozku, zejména pokud jde o prevenci Alzheimerovy choroby, píše Healthdigest.
Ačkoli v současné době neexistuje žádný lék na Alzheimerovu chorobu, skořice je již několik let předmětem výzkumu, většinou na zvířatech. Výsledky výzkumu ukázaly, že toto koření má potenciálně slibné výsledky v prevenci této nemoci.
Jak na to?
Vědci zjistili, že skořice obsahuje dvě klíčové sloučeniny, které bojují proti Alzheimerově chorobě: cinnamaldehyd a epikatechin. Mohou pomáhat chránit před tvorbou tzv. uzlů v mozkových buňkách. Tyto uzlíky vznikají v důsledku shlukování tzv. tau proteinů a u pacientů s Alzheimerovou chorobou se často vyskytují ve větším množství.
Cinnamaldehyd, sloučenina, která dodává skořici její charakteristickou chuť, může chránit před hromaděním tau proteinů tím, že je chrání před oxidačním stresem. Podobně epikatechin má antioxidační vlastnosti, které dále podporují zdraví buněk.
Pokud jde o využití potenciálně neuroprotektivních účinků skořice, vědci varují, že čím méně, tím lépe. Důvodem je skutečnost, že většina studií o vztahu mezi skořicí a Alzheimerovou chorobou byla provedena pouze na zvířatech.
Odborníci proto doporučují konzumovat maximálně průměrné množství, které člověk běžně zkonzumuje. Nadměrná konzumace skořice může potenciálně zvýšit riziko hypoglykémie, alergických reakcí, poškození jater nebo rakoviny kvůli obsahu kumarinu ve skořici.
Jak snížit riziko Alzheimerovy choroby
Pro snížení náchylnosti k Alzheimerově chorobě doporučuje Alzheimerova asociace cvičit, kontrolovat vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu, chránit se před úrazy hlavy a dodržovat zdravou stravu, která se zaměřuje na celozrnné potraviny, zeleninu, ryby a luštěniny a omezuje červené maso, cukr, sůl a nasycené tuky.