Je zelený čaj opravdu lepší než káva: lékaři a odborníci na výživu našli odpověď

Někteří lidé by neměli pít ani zelený čaj, ani kávu, protože oba obsahují kofein.

Co je lepší pít zelený čaj nebo kávu / koláž , foto: depositphotos.com

Myšlenka, že zelený čaj je zdravější než káva, existuje již mnoho let. Přestože naprostá většina lidí vypije denně alespoň jeden šálek kávy, jsou i tací, kteří za nejlepší ranní nápoj považují zelený čaj.

Edice Aol zjistila, co na to říkají lékaři a odborníci na výživu.

Kde je více kofeinu v kávě nebo zeleném čaji?

Jedním z hlavních důvodů, proč je zelený čaj považován za lepší nápoj, je to, že obsahuje méně kofeinu než káva.

„Šálek kávy o objemu 8 uncí může obsahovat přibližně 100 mg kofeinu nebo i více, zatímco podobně velký šálek zeleného čaje má 50 mg nebo méně,“ vysvětluje doktorka Neha Pathaková, lékařka primární péče.

Podle lékařky „výběr závisí na osobních preferencích a reakci vašeho těla na jednotlivé nápoje“.

„Lidé obvykle pijí kávu se smetanou, cukrem a/nebo ochucenými sirupy, které mohou přidat mnoho kalorií a zvýšit glykemický index, zejména pokud ji lidé pijí před jídlem,“ říká Catherine Rallová, registrovaná dietoložka.

K čemu je zelený čaj dobrý

„Zelený čaj má vysoký obsah katechinů, což jsou antioxidanty, které pomáhají v boji proti artritidě, zánětům a rakovině. Katechiny mohou také vést k celkově lepšímu zdraví srdce,“ vysvětluje Brynna Connorová, certifikovaná lékařka rodinné medicíny. „Kromě schopnosti chránit kožní buňky před UV zářením obsahuje tato superpotravina aminokyseliny, které podporují zdraví mozku, zlepšují náladu a zmírňují stres.“

Zelený čaj má navíc působivé protizánětlivé vlastnosti.

„Studie také prokázaly, že zelený čaj pomáhá snižovat hladinu glukózy a inzulínu, což je velká výhoda, pokud se potýkáte s inzulínovou rezistencí nebo nadváhou,“ říká Alyssa Pacheco, registrovaná dietoložka.

Je káva škodlivá

Mnoho odborníků tvrdí, že káva má mnoho zdravotních výhod.

„Káva má také vysoký obsah antioxidantů, které jsou spojovány se zlepšením metabolismu glukózy a snížením zánětů,“ říká Pathak. „Studie kávy také ukázaly, že může zvyšovat hladinu energie, duševní bdělost a fyzickou výkonnost. Může také snižovat riziko některých onemocnění, jako je cukrovka 2. typu a Alzheimerova choroba.“

Stejně jako u mnoha jiných potravin a nápojů je i při pití kávy důležitá střídmost.

„Káva může být zdraví škodlivá, pokud se konzumuje ve velkém množství,“ vysvětluje Connor. „Kromě nespavosti, podrážděnosti a nepravidelného srdečního tepu v důsledku vysokého obsahu kofeinu může káva způsobit dočasné zvýšení krevního tlaku, zejména u lidí, kteří nejsou obvyklými konzumenty kávy.“

Kdo by neměl pít zelený čaj a kávu

„Osoby s určitými zdravotními potížemi, jako je nespavost, úzkost, reflux, vysoký krevní tlak a těhotné ženy by měly omezit příjem zeleného čaje a kávy kvůli obsahu kofeinu,“ říká Dr. Soma Mandal, certifikovaný internista a specialista na ženské zdraví. „Je důležité si uvědomit, že vyvážená strava a pravidelný pohyb jsou pro celkové zdraví prospěšnější než spoléhání se pouze na blahodárné účinky zeleného čaje nebo kávy.“

Již dříve napsal, co se stane, když budete v horku pít hodně kávy.

Možná vás budou zajímat také zprávy:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Lékařský blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: