Nespavost lze snadno zmírnit: stačí sníst kousek tohoto produktu před spaním.

K čemu je kozí sýr dobrý a proč se doporučuje jíst ho před spaním.

Proč je kozí sýr lepší než kravský / depositphotos.com

K výrobě kozího sýra jsou potřeba pouze tři ingredience: mléko, laktobacily a syřidlo. Vyrábějí se však stovky druhů sýrů – mladé tvarohové sýry i sýry zrající po léta. Který z nich je lepší, proč je kozí sýr zdravější a lepší než kravský a zda se dá vyrobit doma – to vám prozradíme v materiálu.

Proč je kozí sýr lepší než kravský sýr

Kozí sýr je jemnější a chuťově výraznější než běžný sýr. Sýr z kozího mléka má nízký obsah cukru a obsahuje více živin než sýr z kravského mléka. Důvod je jednoduchý: kozy jsou vybíravější než krávy.

To však nejsou všechny výhody sýrů z kozího mléka:

  • Sýr z kozího mléka je lépe stravitelný než sýr z kravského mléka;
  • sýr z kozího mléka obsahuje více prospěšných bakterií, které zlepšují činnost trávicího traktu a podporují správnou látkovou výměnu v těle;
  • Tento sýr je absolutně hypoalergenní, tj. je nepostradatelný pro ty, kteří trpí nesnášenlivostí laktózy.

Kromě toho je kozí sýr velmi bohatý na vápník.

Který kozí sýr je nejzdravější

Existuje mnoho druhů kozích sýrů. Mezi nejznámější měkké sýry patří francouzský sýr chevre, chabichou a crotten. Mezi tvrdé patří holandské a španělské kozí sýry.

Nelze říci, který sýr je zdravější na základě jeho druhu – každý je dobrý svým způsobem. Kvalita sýrů přímo závisí na plemeni koz a na tom, čím se živí. Nejlepší sýr je sýr vyrobený z jarního mléka – když se kozy pasou na kvetoucích loukách. Tento produkt je zdravější a má jemnější chuť.

Kozí sýr – s čím ho jíst

Sýr z kozího mléka je skvělý pro dietní účely, a jak již bylo řečeno – pro lidi, kteří nesnášejí laktózu.

Kozí sýr je nejlépe stravitelný v čisté podobě, skvělá je také kombinace s čerstvou zeleninou. Tento sýr můžete přidávat do čerstvých salátů, těstovin a sendvičů.

Odborníci na výživu doporučují jíst kozí sýr 2-3krát týdně.

Proč se doporučuje jíst kozí sýr na noc

Sýr z kozího mléka obsahuje látku tryptofan – ta pomáhá relaxovat a podporuje dobrý spánek. Proto je vhodné sníst plátek kozího sýra před spaním nebo k večeři.

Jak si doma vyrobit kozí sýr

K domácí výrobě kozího sýra potřebujete pouze dvě suroviny: kozí mléko (1,5 litru) a citron (1 kus).

Mléko přiveďte k varu a přilijte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu. Promíchejte a několik minut povařte, aby se uvolnila syrovátka. Směs vyklopte do cedníku s plátnem a syrovátku slijte.

Syrovátku pak můžete použít na přípravu okrošky nebo palačinek.

Směs zabalíme do gázy, zavážeme a zavěsíme nad hrnec na 30-60 minut, aby se zbavila přebytečné tekutiny. Rozbalte a kozí sýr ochutnejte.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Lékařský blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: