Neurolog jmenoval „nejzdravější“ snídani, které byste se měli nadobro vzdát.

Upozorňuje, že je lepší nahradit tento výrobek zdravější alternativou.

Snídaně může pomoci začít den správným směrem / foto depositphotos.com

Strava je jistě klíčovým prvkem při snižování rizika různých onemocnění. Jídlo však ovlivňuje celé tělo, včetně mozku.

„Strava hraje klíčovou roli ve zdraví mozku, ovlivňuje kognitivní funkce, náladu a celkovou duševní pohodu,“ cituje Parade doktorku Kamalu Weiglovou z Hackensack Meridian Neuroscience Institute při Hackensack University Medical Center.

Snídaně vám může pomoci začít den správnou nohou, protože zlepšuje koncentraci a kognitivní funkce. Dr. Weigl říká, že některé potraviny, které se běžně vyskytují ve zdravých snídaních, mohou ztížit fungování mozku po ránu i v průběhu dne. Navíc mohou mít dlouhodobé negativní účinky na celkové zdraví.

Je v pořádku jíst müsli k snídani?

Dr. Weigl doporučuje omezit konzumaci müsli na minimum, protože mnoho receptů obsahuje složky, které mohou při soustavné konzumaci způsobit krátkodobé i dlouhodobé mozkové a celkové zdravotní problémy.

„Ačkoli se granola může zdát jako zdravá snídaně, díky vysokému obsahu cukru, kalorií a nezdravých tuků patří mezi potraviny, které by se měly konzumovat s mírou nebo se jim vyhýbat,“ říká lékař.

Vysoké množství cukru v müsli často pochází z javorového sirupu, sušeného ovoce a medu. Přehled a metaanalýza Nutrients 2023 zjistily, že nadměrný dlouhodobý příjem cukru může negativně ovlivnit kognitivní funkce. Snížení příjmu nasycených tuků má zásadní význam pro funkci mozku a srdce. Metaanalýza z roku 2020 v časopise Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases ukázala, že lidé, kteří konzumují velké množství nasycených tuků, jsou více ohroženi mrtvicí.

„Zdravá strava bohatá na vlákninu a fermentované potraviny může podporovat zdravý střevní mikrobiom, který může mít pozitivní vliv na náladu a snižovat úzkost,“ říká doktor Weigl. „Potraviny, které jíme, mohou ovlivňovat produkci neurotransmiterů, jako je serotonin a dopamin, které regulují náladu a emoce.“

Studie publikovaná v časopise Microbiome v roce 2021 navíc zjistila, že u lidí, jejichž strava postrádá vlákninu, se častěji vyskytují kognitivní poruchy

Podle doktora Weigla mohou omega-3 mastné kyseliny, vitaminy skupiny B, vláknina a antioxidanty podporovat paměť, schopnost učení a náladu. Snižují také riziko dalších chronických problémů, jako je cukrovka, kardiovaskulární onemocnění a zažívací problémy, které mohou ovlivnit zdraví mozku.

„Strava s nízkým obsahem zpracovaných potravin a přidaných cukrů může pomoci zabránit prudkým nárůstům a poklesům hladiny cukru v krvi, které mohou zhoršit kognitivní funkce,“ upozorňuje odborník. „Chronický zánět může poškozovat mozkové buňky a přispívat k poklesu kognitivních funkcí.“

Co si můžete dát ráno k snídani:

  • celozrnné ovesné vločky;
  • Řecký jogurt s lesními plody;
  • vejce;
  • celozrnný toast s avokádem;
  • smoothie.

Dříve napsal, že odborníci na výživu jmenovali nejlepší čas na snídani.

Mohlo by vás zajímat také zpravodajství:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Lékařský blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: