Neurolog poznamenal, že toto koření také zvýrazní chuť nápoje.
Káva se skořicí může zachránit váš mozek / koláž , foto depositphotos.com, pixabay.com
Mnozí již slyšeli o prospěšnosti kávy, ale neurovědci objevili složku, která může zvýšit potenciál tohoto nápoje k posílení a ochraně mozku. Řeč je o skořici, která se ke kávě skvěle hodí.
Publikace welland good zjistila, jaké jsou přínosy kávy pro zdraví mozku.
„Mohu s jistotou říci, že káva má několik významných přínosů pro zdraví mozku. Kofein, hlavní účinná látka obsažená v kávě, působí jako stimulant, který zvyšuje bdělost, zlepšuje koncentraci a pomáhá zlepšovat krátkodobou paměť,“ uvedl neurolog Shaheen Lakhana. „Protože je káva spolehlivým zdrojem antioxidantů, může také pomáhat chránit mozkové buňky před oxidačním stresem, což může přispět ke snížení rizika degenerativních onemocnění mozku, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.“
Poznamenal, že některé studie také naznačují, že pravidelná konzumace kávy může mít ochranný účinek na mozek a potenciálně snižovat riziko mrtvice. Kromě toho může být umírněná konzumace kávy „jednoduchým, ale účinným způsobem, jak investovat do svého dlouhodobého kognitivního zdraví“.
Proč byste měli pít kávu se skořicí
„Skořice obsahuje sloučeniny, které mohou pomáhat regulovat hladinu cukru v krvi, což je klíčové pro udržení stabilních kognitivních funkcí během dne. Je také bohatá na antioxidanty a má protizánětlivé vlastnosti, které mohou přispívat k dlouhodobému zdraví mozku,“ vysvětluje doktor Lakhan.
Podle přehledu 40 studií publikovaných v časopise 2024 Nutritional Neuroscience může skořice významně zlepšit kognitivní funkce – učení a paměť – a pomáhá předcházet a snižovat kognitivní poruchy.
Další způsoby, jak zvýšit účinnost kávy
- Vyhněte se umělým sladidlům. Umělá sladidla mohou mít negativní vliv na vaše celkové zdraví.
- Přehodnoťte svůj postoj ke smetaně v kávě. Často totiž obsahují velké množství přidaných cukrů a nezdravých tuků, které mohou přispívat k zánětům a potenciálně zvyšovat riziko zhoršení kognitivních funkcí.
- Lepší je pít přírodní kávu. Chcete-li kávě dodat více chuti, můžete přidat neslazené rostlinné mléko nebo malé množství běžného mléka.
Dříve psal, co se děje s tělem, když pijete kávu každý den.