Čím lze nahradit máslo, aby se zlepšilo zdraví: 5 nejlepších možností je pojmenováno.

Máslo zvyšuje riziko srdečních onemocnění a cukrovky.

Existuje mnoho druhů rostlinného oleje / foto depositphotos.com

Vědci ze Švédska a Německa zjistili, že nahrazení másla směsí olivového oleje a kvalitního rostlinného oleje zlepšuje hladinu cholesterolu a dlouhodobě zdraví srdce.

Podle deníku NW York Post tým z Chalmersovy technické univerzity a Německého institutu pro lidskou výživu tvrdí, že se jim podařilo přesně změřit změny krevních tuků související se stravou a najít souvislost s rizikem srdečních onemocnění a cukrovky 2. typu.

„Naše studie s ještě větší jistotou potvrzuje zdravotní přínos stravy s vysokým obsahem nenasycených rostlinných tuků, jako je například středomořská strava,“ uvedl hlavní autor studie a asistent profesora Chalmerse Clemens Wittenbecher.

Podle studie v časopise Nature Medicine vědci porovnávali účinky nahrazení másla rostlinným olejem. Zejména olivový olej je chválen pro své antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.

Řepkový a světlicový olej jsou bohaté na omega-6 mastné kyseliny, které prokazatelně regulují metabolismus, podporují růst kůže a vlasů, zdraví kostí a reprodukční systém.

Rostlinné oleje, ořechy, slunečnicová a dýňová semínka jsou dobrým zdrojem omega-6.

„Omega-6 jsou důležité a zdravé esenciální tuky. Pokud se však konzumují v nadměrném množství, snižují omega-6 obsah omega-3 v buněčných membránách, což způsobuje chronické záněty,“ řekl časopisu New Scientist Anthony Hulbert, autor knihy „The Omega Balance“ a emeritní profesor na univerzitě ve Wollongongu v Austrálii.

Podle Wittenbechera lze mezi doplňky stravy s olivovým olejem zařadit následující druhy:

  • řepkový olej;
  • světlice barvířská
  • slunečnice
  • z avokáda.

„Z těchto rostlinných olejů s obsahem zdravých tuků jsou olivový a avokádový olej nejodolnější vůči vysokým teplotám a měly by být upřednostňovány pro vaření a smažení při mírných teplotách,“ vysvětlil.

Nerafinovaný panenský olivový olej, bohatý na antioxidační polyfenoly, a oleje z ořechů stromů a lněných semínek s vysokým obsahem omega-3 mohou být také zdraví prospěšné, dodal profesor.

Jak si vybrat rostlinný olej

Rostlinný olej je základem většiny kuchyní. Odborníci na výživu nám prozradili, který typ rostlinného oleje je nejzdravější a který naopak nejnezdravější a jak si vybrat správný olej na vaření,

Dříve psal, že na jakém oleji nelze smažit vejce.

Mohlo by vás zajímat také zpravodajství:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Lékařský blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: