Máslo zvyšuje riziko srdečních onemocnění a cukrovky.
Existuje mnoho druhů rostlinného oleje / foto depositphotos.com
Vědci ze Švédska a Německa zjistili, že nahrazení másla směsí olivového oleje a kvalitního rostlinného oleje zlepšuje hladinu cholesterolu a dlouhodobě zdraví srdce.
Podle deníku NW York Post tým z Chalmersovy technické univerzity a Německého institutu pro lidskou výživu tvrdí, že se jim podařilo přesně změřit změny krevních tuků související se stravou a najít souvislost s rizikem srdečních onemocnění a cukrovky 2. typu.
„Naše studie s ještě větší jistotou potvrzuje zdravotní přínos stravy s vysokým obsahem nenasycených rostlinných tuků, jako je například středomořská strava,“ uvedl hlavní autor studie a asistent profesora Chalmerse Clemens Wittenbecher.
Podle studie v časopise Nature Medicine vědci porovnávali účinky nahrazení másla rostlinným olejem. Zejména olivový olej je chválen pro své antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.
Řepkový a světlicový olej jsou bohaté na omega-6 mastné kyseliny, které prokazatelně regulují metabolismus, podporují růst kůže a vlasů, zdraví kostí a reprodukční systém.
Rostlinné oleje, ořechy, slunečnicová a dýňová semínka jsou dobrým zdrojem omega-6.
„Omega-6 jsou důležité a zdravé esenciální tuky. Pokud se však konzumují v nadměrném množství, snižují omega-6 obsah omega-3 v buněčných membránách, což způsobuje chronické záněty,“ řekl časopisu New Scientist Anthony Hulbert, autor knihy „The Omega Balance“ a emeritní profesor na univerzitě ve Wollongongu v Austrálii.
Podle Wittenbechera lze mezi doplňky stravy s olivovým olejem zařadit následující druhy:
- řepkový olej;
- světlice barvířská
- slunečnice
- z avokáda.
„Z těchto rostlinných olejů s obsahem zdravých tuků jsou olivový a avokádový olej nejodolnější vůči vysokým teplotám a měly by být upřednostňovány pro vaření a smažení při mírných teplotách,“ vysvětlil.
Nerafinovaný panenský olivový olej, bohatý na antioxidační polyfenoly, a oleje z ořechů stromů a lněných semínek s vysokým obsahem omega-3 mohou být také zdraví prospěšné, dodal profesor.
Jak si vybrat rostlinný olej
Rostlinný olej je základem většiny kuchyní. Odborníci na výživu nám prozradili, který typ rostlinného oleje je nejzdravější a který naopak nejnezdravější a jak si vybrat správný olej na vaření,
Dříve psal, že na jakém oleji nelze smažit vejce.