Každodenní konzumace vajec může zabránit přibývání na váze a snížit riziko demence.
Je užitečné jíst slepičí vejce / foto depositphotos.com
Kvůli našemu rušnému životu mnozí z nás hledají jídla, která jsou chutná, cenově dostupná a výživná. Obyčejné vejce nabízí mnohem víc než jen chutný začátek dne. V článku v deníku Express se uvádí, že.
Odbornice na výživu Juliette Callowová tvrdí, že vejce mají pozitivní účinky na vaše zdraví – zejména zvyšují příjem vitamínů a zabraňují přibývání na váze, problémům s kostmi a demenci.
Například dvě středně velká vejce poskytují čtvrtinu denní potřeby bílkovin a obsahují vitaminy A a D, vitaminy skupiny B, fosfor, selen a jód:
„Tím však nutriční výhody nekončí. Vejce mohou také pomoci urychlit vstřebávání zdravých antioxidantů ze zeleniny. …. Přidání vajec do salátu zvyšuje vstřebávání luteinu a zeaxanthinu až pětkrát a betakarotenu a lykopenu až osmkrát.“
Odbornice na výživu také upozorňuje, že vejce obsahují živiny, které prospívají našemu zraku, včetně vitaminu A, který je nezbytný pro dobré vidění při slabém osvětlení. Obsahují také lutein a zeaxantin, antioxidanty, které snižují riziko vzniku šedého zákalu a akutní makulární degenerace, jež může způsobit slepotu.
Kromě toho jsou vejce dobrou „potravou“ pro mozek: jsou bohatá na cholin, živinu nezbytnou pro neurotransmiter v mozku, který je klíčový pro paměť a kognitivní funkce.
Studie prokázaly, že zvýšený příjem cholinu zpomaluje úbytek kognitivních funkcí, ke kterému přirozeně dochází s přibývajícím věkem, a může pomoci snížit riziko demence a Alzheimerovy choroby. Vejce mají také vysoký obsah vitaminů skupiny B, které podporují duševní pohodu a kognitivní funkce.
Zároveň se uvádí, že konzumace vajec může zabránit přibývání na váze. Například průměrné vejce obsahuje pouze 66 kcal. Zároveň jsou tyto kalorie přirozeně nabité spoustou živin. Vejce nám proto mohou pomoci kontrolovat naši hmotnost tím, že zlepšují pocit sytosti.
Nejnovější zprávy o výživě
Dříve informoval, jaký olej je lepší – olivový nebo avokádový. Oba oleje obsahují srdci prospěšné tuky a mají řadu dalších užitečných vlastností. Avokádový olej má o něco více kalorií a vitaminu E.
Má také vyšší bod zakouření, takže je vhodnější pro vaření na vysokém ohni.
Mohly by vás také zajímat novinky: