Kolik sýra denně byste měli sníst: odpověď odborníka na výživu

Stále více vědců tvrdí, že lidé pravděpodobně mléčné výrobky vůbec nepotřebují.

Kolik sýra byste měli denně sníst – odpověď odborníka na výživu / foto depositphotos.com

Mléčné výrobky jsou pro tělo prospěšné. To je obecně přijímané tvrzení, nicméně stále více vědců a lékařů tuto myšlenku popírá a tvrdí, že člověk mléčné výrobky pravděpodobně vůbec nepotřebuje, píše CBS News.

Pokud jde o některé živiny v mléčných výrobcích, je pravda, že nejsou potřebné, uvedl doktor Dariush Mozaffarian, kardiolog a profesor medicíny a dietetiky na Tufts Medical School.

„Zřejmě nepotřebujeme veškerý vápník a vitamin D z mléčných výrobků. Existují jiné zdroje, které si můžete dopřát, rostlinné alternativy, které doplňují vápník nebo vitamin D, což vedlo k umírněnosti, pokud jde o doporučování konkrétně mléčných výrobků,“ říká odborník.

Jaké jsou výsledky výzkumu v oblasti mléka a mléčných výrobků?

Stejně jako jakoukoli jinou potravinu můžete podle něj vyřadit jakoukoli potravinu a „přesto si vytvořit zdravý jídelníček, takže nemusíte jíst mléčné výrobky“. Například výživové pokyny týkající se mléčných výrobků, které doporučují jíst tři porce denně a zaměřují se na nízkotučné varianty, „jsou založeny na příliš zjednodušených teoriích o několika málo živinách, které potřebujeme“.

Mozaffarian uvedl několik příkladů prospěšnosti mléčných výrobků:

  • Mléko je spojováno se sníženým rizikem vysokého krevního tlaku a nižším rizikem mrtvice;
  • Sýry a jogurty snižují riziko cukrovky;
  • Všechny mléčné výrobky jsou spojeny se zvýšením svalové hmoty a snížením tukové hmoty.

„Zdá se, že tyto výhody ve skutečnosti nesouvisí s tradičním obsahem tuku, vápníku nebo vitaminu D, ale s jinými věcmi, jako je fermentace sýrů nebo probiotika v jogurtech. Probiotika v jogurtu prospívají našemu střevnímu mikrobiomu a pravděpodobně snižují riziko vzniku cukrovky. A sýr je vlastně největší fermentovanou potravinou konzumovanou ve Spojených státech a dozvídáme se o zdravotních přínosech fermentovaných potravin, jako je kimči nebo kysané zelí,“ uvedl odborník.

Kvašené potraviny a fermentované potraviny:

Doporučuje konzumovat denně jednu porci neslazeného jogurtu a sýra.

„Je to spíše kvůli kardio-metabolickým účinkům než kvůli vápníku a vitaminu D. Léta jsme doporučovali odtučněné mléčné výrobky, které nám nechutnají. A já lidem říkám, že dokud nezískáme více důkazů, právě teď si vybírejte nízkotučné nebo plnotučné, podle toho, čemu dáváte přednost,“ shrnula odbornice na výživu.

Nejnovější zprávy dietologů

Již dříve informoval o tom, proč lidé v horku jedí méně. V horkých dnech se méně často díváme do ledničky a naopak, když teplota klesne, mnoho lidí neustále svačí.

Vědci zjistili, že lidé v chladném prostředí spotřebovávají více kalorií, což je v podstatě energie, a během metabolismu produkují teplo, které může být v chladných podmínkách rozhodující pro udržení tepla.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Lékařský blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: