Každý mililitr ledovcové vody obsahuje desítky tisíc mikrobů.
Globální oteplování uvolňuje tisíce starobylých bakterií / foto: REUTERS
Globální oteplování urychluje masové tání ledovců. Vědci identifikovali v tající vodě desítky tisíc bakterií.
Tým vědců z Aberystwyth University ve Walesu analyzoval tající vodu z osmi ledovců v Evropě, Severní Americe a dvou lokalit v Grónsku. Výsledkem bylo zjištění, že každý mililitr ledovcové vody obsahuje desítky tisíc mikrobů.
Deník The Gdian píše, že z těchto zjištění vyplývá, že bakterie a řasy, které se dostanou do oceánu během tání ledovců, dodají v průměru asi 650 000 tun uhlíku ročně po dobu příštích 80 let.
Vědci uvedli, že pokud se lidstvu podaří snížit emise uhlíku, zpomalí se globální oteplování a tání ledovců, což povede ke snížení množství uvolňovaných prastarých mikrobů asi o třetinu. Zároveň vědci zatím nedokážou říci, zda jsou uvolněné bakterie užitečné, nebo představují hrozbu.
Tání ledovců v důsledku globálního oteplování – co je známo
Vědci z Čínské akademie věd zjistili, jak by mohlo globální oteplování ovlivnit svět. Ukazuje se, že nám přinese nejen klimatické změny, ale i řadu dalších závažnějších problémů. V ledovcích, které již začaly tát, našli vědci asi tisíc neznámých bakterií, mohou způsobit nové nemoci a dokonce epidemie.
To vedlo k myšlence „zmrazit“ severní a jižní pól rozprašováním oxidu siřičitého, aby ledovce přestaly tát. Tento plán je však poměrně kontroverzní, protože rozprašováním oxidu siřičitého by se uvolnily miliony tun oxidu uhličitého.
Kromě toho vědci pomocí globálního navigačního satelitního systému a počítačového modelování zjistili, že hlavní hnací silou budoucího úbytku ledu je severovýchodní grónský ledový proud. Výsledky modelování naznačují, že jen tento sektor přispěje do roku 2100 ke zvýšení hladiny moří o 13,5-15,5 mm.