Který ořech je nejužitečnější: odborník na výživu jmenoval 6 nejlepších druhů pro vaše tělo

Odborník na výživu vysvětlil, proč byste měli do svého jídelníčku zařadit právě tyto druhy ořechů.

Které ořechy jsou nejužitečnější / koláž , foto depositphotos.com, Reuters

Ořechy jsou skvělou volbou pro zdravé mlsání a zvýšení obsahu bílkovin v jídle, protože jsou plné rostlinných bílkovin, vitamínů, minerálů a vlákniny.

Kromě toho bychom neměli zapomínat, že ořechy mají množství výživově prospěšných látek. Studie ukazují, že zařazení ořechů do jídelníčku může pomoci zvýšit pocit sytosti, udržet si zdravou váhu a dokonce zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi, což může snížit riziko vzniku inzulínové rezistence, píše Eat This, Not That!

Pokud jste fyzicky aktivní nebo pracujete na budování svalové hmoty, mohou být podle odborníků právě ořechy cenným zdrojem bílkovin. Jak ukazují studie, tyto rostlinné bílkoviny mohou stimulovat syntézu svalových bílkovin, což pomáhá budovat a obnovovat svaly. Certifikovaná odbornice na výživu Destinee Moodyová vyjmenovala šest druhů ořechů s nejvyšším obsahem bílkovin.

Arašídy

Ačkoli jsou arašídy „technicky klasifikovány jako luštěnina“ a nikoli jako ořech, jsou vynikající volbou při výběru ořechů s vysokým obsahem bílkovin ke svačině.

„Arašídy obsahují nejvyšší množství bílkovin ze všech ostatních ořechů. Jsou také dobrým zdrojem hořčíku, který pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi,“ uvádí Moody.

Mandle

Mandle obsahují 18 gramů bílkovin a 609 kalorií na 100 gramů. Podle studie z roku 2020 v časopise Nutrients jsou mandle vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin, zdravých tuků, vlákniny, vitaminu E (důležitého antioxidantu, který pomáhá čistit tělo od volných radikálů a zánětlivých látek) a základních minerálů, jako je hořčík.

Kromě toho mandle také pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. A mají méně tuku než jiné druhy ořechů.

Pistácie

Pistácie vynikají jasně zelenou barvou a příjemně křupavou skořápkou. Používají se však především jako pochutina k alkoholickým nápojům, například k pivu. Ve 100 gramech pistácií je také obsaženo asi 18 gramů bílkovin a 550 kalorií.

Jsou také bohatým zdrojem vlákniny, zdravých tuků, vitaminů, minerálů a antioxidantů, jako jsou flavonoidy a antokyany, které jsou neuvěřitelně užitečné při protizánětlivých procesech.

„Pozoruhodné je, že pistácie obsahují všech devět esenciálních aminokyselin, které si tělo nedokáže samo vyrobit a musí je získávat z potravy,“ zdůrazňuje Moody.

Kešu oříšky

„Měď, která je v kešu oříšcích hojně zastoupena, pomáhá udržovat zdraví kostí a kardiovaskulárního systému,“ uvádí Moody.

Vlašské ořechy

Podle amerického Národního institutu zdraví jsou tyto ořechy plné srdci prospěšných omega-3 mastných kyselin.

„Vlašské ořechy obsahují nejvíce tuků ze všech ostatních ořechů. I když není vhodné dopřávat si vlašské ořechy příliš často, pokud se snažíte zhubnout, je důležité si uvědomit, že tyto tuky patří ke zvláštnímu typu tuků zvaných omega-3,“ upozorňuje odborník.

Jedná se o esenciální mastné kyseliny, které snižují riziko srdečních onemocnění a posilují zdraví mozku.

Lískové ořechy

Lískové oříšky obsahují asi 12 gramů bílkovin a 520 kalorií na 100 gramů. Podle jedné studie pomáhá vysoký obsah antioxidantů v lískových oříšcích v boji proti zánětům a snižuje oxidační stres. Snižuje také riziko srdečních onemocnění.

Již dříve informoval o tom, jak správně skladovat vlašské ořechy, aby nezvlhly. Někdy můžete udělat vážnou chybu.

Mohlo by vás zajímat také zpravodajství:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Lékařský blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: