Potraviny s překvapivými zdravotními účinky byly pojmenovány

Tyto potraviny obsahují mnoho živin.

Odborníci na výživu radí jíst zelí / depositphotos.com

Pokud jde o zdravé stravování, lidé mají obvykle základní potraviny, které jedí. A i zkušení konzumenti se mohou držet zastaralých stravovacích představ.

Jak však říká odbornice na výživu Natalie B. Allenová, lidé možná jednoduše neznají jiné zdravé potraviny. Odborníci zjistili, které potraviny můžete zařadit do svého jídelníčku a doplnit si tak živiny, uvádí The Wahsington Post.

Hrozny: někteří lidé si je představují jako malé hrudky cukru. Je pravda, že patří k nejsladšímu ovoci, půl šálku obsahuje 12 gramů cukru. Ale cukr v ovoci se tráví pomaleji a nezpůsobuje takové výkyvy cukru v krvi jako běžný cukr, vysvětluje odbornice na výživu Samantha M. Coogan.

„Hrozny obsahují také vlákninu a vitamin K, které jsou důležité pro zdraví srdce a kostí,“ uvedl Coogan. Obsahuje také resveratrol, silný antioxidant, který může pomoci snížit riziko řady chronických onemocnění, včetně srdečních chorob, některých druhů rakoviny a Alzheimerovy choroby.

Kuřecí stehna: Allen poznamenal, že kuřecí prsa obsahují o něco více bílkovin, ale stehna obsahují více železa, což je minerál, který ve stravě mnoha seniorů chybí.

Kváskový chléb: přestože se většina kváskových chlebů vyrábí z bílé mouky, je to rozumnější volba než běžný bílý chléb. Rozdíl je v tom, že kváskový chléb používá kvašenou mouku a „kváskovou“ vodu obsahující přírodní kvasnice namísto komerčních kvasnic. (Pokud je droždí uvedeno na seznamu ingrediencí, chléb není vyroben z kvásku). Při kynutí těsta vznikají kyseliny, které zpomalují trávení škrobů. Díky tomu „kvásek nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak rychle jako běžný bílý chléb,“ vysvětluje odbornice na výživu Elisabetta Politi.

Zbytky těstovin, rýže a brambor: Nevyhazujte zbytky od včerejšího jídla. Chlazením uvařené rýže, těstovin a brambor dochází k přeskupení molekul škrobu a vzniku druhu vlákniny zvané rezistentní škrob. Ten se v tlustém střevě rozkládá, čímž vznikají mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které vyživují prospěšné bakterie ve střevě. A hladina cukru v krvi může po jídle s rezistentním škrobem stoupat pomaleji.

Popcorn: Popcorn je jednou z nejzdravějších pochutin, pokud není v oleji a soli. „Popcorn je celozrnný. Má vysoký obsah vlákniny, která zpomaluje trávení, takže se déle cítíte sytí,“ říká Coogan. Porce o objemu tří šálků poskytuje 3,5 gramu vlákniny, což je asi 14 % denní potřeby, a to při pouhých 91 kaloriích.

Tato svačinka také obsahuje ochranné antioxidanty zvané polyfenoly. Studie ukazují, že kyselina ferulová, jeden z antioxidantů obsažených v popcornu, snižuje krevní tlak a hromadění cholesterolu v tepnách, což může být prevencí cukrovky a srdečních onemocnění.

Coleslaw: „Ve srovnání s jinými pokrmy, jako jsou makaróny se sýrem nebo bramborový salát, je zelný salát jasnou volbou. Má méně kalorií a tuku a více vitamínů,“ řekl Coogan. To proto, že kapusta, hvězda zelného salátu, je bohatá na vlákninu, vitamin C a glukosinoláty, sloučeniny, které mohou chránit buňky před poškozením způsobujícím rakovinu.

V přehledu výzkumu z roku 2013 se uvádí, že u lidí, kteří jedli nejvíce kapusty, se snížilo riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku o 24 % ve srovnání s těmi, kteří tuto zeleninu jedli jen zřídka.

Kimchi: Kimči je základem korejské kuchyně, vyrábí se ze zeleniny (obvykle zelí) a pálivé paprikové pasty a dodává pokrmům pikantní a kyselou chuť. Protože je fermentované, dodává „dobré“ bakterie zvané probiotika, které mohou pomoci při zánětech, trávení a zdraví střev.

Podle přehledu z roku 2023 je pravidelná konzumace kimči spojena s řadou zdravotních přínosů, například se snížením hladiny cholesterolu, tělesného tuku a krevního tlaku. Může také zvýšit množství přirozeně se vyskytujících „dobrých“ bakterií, které žijí ve střevech. Používejte ho jako koření do rýže a vaječných pokrmů nebo ho přidávejte do sendvičů a tacos.

Další zprávy o výživě

Výživa má při regulaci hmotnosti zásadní význam, ale ne vždy jde o omezení, které by vedlo k vytvoření kalorického deficitu. Výzkum ukázal, že některé potraviny mohou při hubnutí pomoci.

Potraviny, jako je avokádo, losos, jablka a celozrnné výrobky, mají výživové profily, které při zařazení do vyvážené stravy podporují hubnutí.

Mohly by vás také zajímat novinky:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Lékařský blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: