Vědci určili nejzdravější sacharidy při vysokém krevním tlaku.

Uvádí se, že na hypertenzi jsou nejlepší sacharidy s vysokým obsahem vlákniny.

Kvalitní sacharidy obvykle obsahují více vlákniny a málo cukru / koláž , foto depositphotos.com

Sacharidy jsou v dnešní době „nepřítelem“, někteří „odborníci“ propagují potraviny s vysokým obsahem tuku. Pokud máte vysoký krevní tlak, nemusíte se sacharidů vzdávat.

Health Digest píše, že studie publikovaná v roce 2021 v časopise Hypertension uvádí, že nejlepší je omezit sacharidy na 50-55 % denních kalorií a ujistit se, že tyto sacharidy jsou „zdravé“ a nejsou rafinované.

Podle přehledu publikovaného v roce 2019 v časopise Current Nutrition Reports je pravděpodobnější, že se u vás vyvine vysoký krevní tlak, pokud nejíte dostatek kvalitních sacharidů nebo jíte příliš mnoho rafinovaných či zpracovaných sacharidů s vysokým obsahem cukru. Ovoce, zelenina a celozrnné výrobky mohou dočasně snížit krevní tlak a snížit riziko vzniku hypertenze, ale potraviny a nápoje s přidanými cukry jsou spojeny se zvýšeným rizikem vzniku vysokého krevního tlaku.

Kvalitní sacharidy obvykle obsahují více vlákniny a málo cukru. Vláknina pomáhá udržovat zdravé střevní bakterie, které produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem, jež pomáhají snižovat krevní tlak. Kvalitní sacharidy mají také nižší glykemický index.

„V současné době se předpokládá, že potraviny s nízkým glykemickým indexem snižují hladinu cukru v krvi, čímž se snižuje hladina inzulínu a leptinu, což vede ke snížení krevního tlaku,“ uvedl odborník na výživu Angel Luk.

Jaké potraviny snižují krevní tlak

Na vysoký krevní tlak jsou nejlepší sacharidy s vysokým obsahem vlákniny.

Přehled publikovaný v časopise Hypertension v roce 2024 doporučuje konzumovat alespoň 28 gramů vlákniny denně u žen a 38 gramů denně u mužů.

Kvalitní celá zrna, jako je oves a ječmen, jsou dobrým zdrojem vlákniny a obsahují méně než gram cukru. Draslík také pomáhá uvolňovat cévy a snižovat krevní tlak. Další kvalitní skupinou sacharidů jsou fazole.

Kromě toho, že byste měli dbát na vysokou kvalitu sacharidů, měli byste si také hlídat příjem sodíku.

Již dříve napsal, že odborník na výživu pojmenoval návyk č. 1, kterého bychom se měli při vysokém krevním tlaku vzdát.

Mohlo by vás zajímat také zpravodajství:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Lékařský blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: