Je známo, co pomáhá léčit petržel.

Výzkumy ukazují, že pomáhá předcházet ledvinovým kamenům, podporuje zdraví srdce a další.

Petržel je velmi užitečná pro zdraví / foto depositphotos.com

Petržel je oblíbená kulinářská a léčivá bylina ze Středomoří.

Lidé používali petržel v léčitelství na podporu zdraví ledvin, jater, mozku a srdce. Studie také ukazují, že může pomáhat předcházet ledvinovým kamenům, podporovat zdraví srdce. Petrželový éterický olej má také antimikrobiální vlastnosti, které mohou zabránit nemocem přenášeným potravinami, píše Health.

Zdravotní přínosy petržele

Petržel obsahuje mnoho antioxidantů – patří mezi ně vitamin C, fenolové sloučeniny, flavonoidy a karotenoidy. Antioxidanty pomáhají předcházet oxidačnímu stresu, který je spojován se závažnými chronickými onemocněními, jako jsou srdeční choroby, Alzheimerova choroba, chronická obstrukční plicní nemoc, revmatoidní artritida a onemocnění ledvin.

Petržel je obzvláště bohatá na polyfenoly, které mají mnoho vědecky prokázaných zdravotních účinků. Konzumace většího množství těchto účinných antioxidantů je spojena se zlepšením hladiny krevních lipidů, krevního tlaku, inzulinové rezistence a snížením systémového zánětu. Vědci se domnívají, že to může souviset s tím, jak polyfenoly ovlivňují střevní mikrobiom.

Petržel snižuje riziko srdečních onemocnění

Obsah antioxidantů v petrželi může snižovat riziko srdečních onemocnění. Karotenoidy obsažené v petrželi mohou například přispívat ke snížení hladiny „špatného“ cholesterolu, krevního tlaku a zánětů.

Petržel zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů

Může pomáhat předcházet tvorbě ledvinových kamenů. Některé studie naznačují, že petržel pomáhá regulovat pH moči, čímž zabraňuje tvorbě krystalů šťavelanu vápenatého. Za tyto příznivé účinky může být částečně zodpovědný chlorofyl a hořčík obsažený v petrželi.

Petržel podporuje zdraví kostí

Petržel je obzvláště bohatá na vitamin K, který je důležitou živinou pro zdraví kostí. Vitamin K je nezbytný pro tvorbu bílkovin, které ovlivňují metabolismus kostí. Například osteokalcin je bílkovina závislá na vitaminu K, která může ovlivňovat obnovu a mineralizaci kostí.

Přidáním petržele do jídla můžete zvýšit příjem vitaminu K a předejít tak nutnosti používat doplňky stravy. Pouhé 2 polévkové lžíce čerstvé petržele poskytují plnou denní dávku vitaminu K.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Lékařský blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: