Vědci zjišťují, zda zelený čaj skutečně pomáhá předcházet COVID-19

Vědci vysvětlili, že EGCG se po požití velmi rychle metabolizuje.

Zelený čaj může pomoci v boji proti koronaviru / foto depositphotos.com

Vědci „účinně inaktivovali“ subvarianty kmene Omicron pomocí zeleného čaje, matcha a černého čaje. Tvrdí, že určitá rostlinná sloučenina obsažená v čaji může pomoci koronavirus neutralizovat.

„Nejzajímavějším aspektem vědy je, když se objeví nové terapeutické objevy založené na potravinách, které pravidelně konzumujeme,“ komentuje Catherine Wallaceová, epidemioložka z Illinoiské univerzity, píše Boomberg.

Poznamenala, že laboratorní studie zjistily, že zelený čaj obsahuje složky, které mohou inhibovat vazbu proteinů hrotu koronaviru na receptory ACE-2 v lidském těle.

Podle Wallaceové se dotyčná specifická složka zeleného čaje nazývá epigalokatechin galát (EGCG), což je druh rostlinné sloučeniny zvané katechin. Jiné studie ukázaly, že katechiny jako EGCG mohou hrát roli při ochraně lidských buněk před poškozením.

V rámci studie byli dobrovolníci požádáni, aby pili zelený čaj nebo jedli sladkosti obsahující EGCG, poté jim byly odebrány vzorky slin a v laboratoři vystaveny viru. Wallace uvedl, že výsledky ukazují, že EGCG dokázal částečně blokovat vazbu koronaviru na buňky.

Vědci však vysvětlili, že EGCG je po požití velmi rychle metabolizován, což znamená, že nemusí přetrvávat dostatečně dlouho, aby mohl bojovat proti koronaviru.

Podle Wallace by v případě, že by nápoj měl silný ochranný účinek, byl v zemích, jako je Čína, výskyt viru nižší. Epidemiologické údaje to však neprokazují.

Publikace uvádí, že ačkoli jsou údaje rozhodně slibné, stále není jasné, jaký přesně terapeutický nebo preventivní přínos přinesou.

Zelený čaj: novinky

Vědci ze Swinburnovy univerzity již dříve zkoumali L-thianin, sloučeninu ze zeleného čaje, a zjistili, že nápoj s vysokým obsahem L-thianinu snižuje hladinu kortizolu (stresového hormonu) u zdravých mladých dospělých.

A nedávno se reportérka Fiona Collinghamová, která se věnuje zdraví, rozhodla zjistit, zda je kurkuma skutečně prospěšná, a začala s ní denně pít čaj po dobu dvou týdnů. S experimentem žena začala v září. Motivovalo ji k tomu složité zdravotní období – nejprve onemocněla COVID-19 a poté podstoupila operaci.

Mohlo by vás zajímat také zpravodajství:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Lékařský blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: