Vědci vyvinuli škrobový produkt, který je svými vlastnostmi velmi podobný vláknině.
Pizza může být zdravější / depositphotos.com
Přidat vlákninu užitečnou pro trávení, aniž by to bylo na úkor atraktivity pokrmu, může být brzy mnohem snazší. Vědci vyvinuli vlákninu, díky níž může být jakýkoli pokrm zdravější.
Science Alert uvádí, že vědci z australské RMIT University vyvinuli modifikovaný škrobový produkt, který lze přidávat do potravin, aniž by to ovlivnilo jejich chuť, barvu nebo strukturu.
Jmenuje se FiberX a vyrábí se z přírodních škrobů včetně pšenice, kukuřice a manioku. Stejně jako skutečná vláknina nemůže být v lidském střevě stráven, což umožňuje mikroorganismům zlepšit trávení.
Nová vláknina se údajně může přidávat do potravin s nízkým obsahem vlákniny, jako jsou koláče a pizza, aby byly zdravější. Vlákninu FiberX lze také přidávat do potravin, které mají nízký obsah kalorií nebo nízký glykemický index, což je důležité pro diabetiky.
„Náš výrobek není po přidání ani patrný. Je to jako když rodiče schovávají dětem do jídla zeleninu, aby bylo výživnější,“ vysvětluje potravinářský technolog, docent z RMIT University.
Co je vlákno
Vláknina je nestravitelná vláknina, která je zpracovávána prospěšnou střevní mikroflórou. Fermentací získávají bakterie energii k množení a tvorbě nových buněk. Spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy je základní složkou potravy.
Přínosy vlákniny
- Vláknina reguluje střevní peristaltiku;
- Snižuje hladinu cholesterolu v krvi;
- Váže žlučové kyseliny;
- Mírně snižuje hladinu cukru v krvi;
- Vláknina normalizuje střevní mikroflóru a má prebiotický účinek.