Odborník na výživu nám také řekl, zda jsou mléčné výrobky skutečně zdravé.
Odborníci na výživu řekli, zda jsou mléčné výrobky užitečné / foto depositphotos.com
Mléčné výrobky jsou součástí mnoha zdravých pokrmů, ale zároveň mnoho lidí považuje sýry za nezdravé, tučné a způsobující záněty v těle.
Zda je to pravda, odpověděli registrovaní dietologové. Řekli také, zda jsou mléčné výrobky zdravé a pojmenovali příznak toho, že jich jíte příliš mnoho, píše Parade.
Jsou mléčné výrobky zdravé?
Odbornice na výživu Emily Van Ecková uvedla, že mléčné výrobky jsou zdravé. „Mléčné výrobky jsou vynikajícím zdrojem vápníku a vitaminu D,“ poznamenala.
Vápník a vitamin D hrají zásadní roli pro zdraví kostí, což je důležité zejména s přibývajícím věkem, protože hustota kostí se přirozeně zhoršuje.
Mléko, jogurty a sýry navíc obsahují bílkoviny. „Snídaně a svačiny jsou nejjednoduššími způsoby, jak využít mléčné výrobky, ale sklenice mléka může být také skvělá, zejména pro děti a lidi, kteří mají problémy s naplněním výživových potřeb,“ uvedl odborník.
Mléko a mléčné výrobky:
Registrovaná dietoložka Sheri Gowová uvedla, že některé mléčné výrobky, například jogurt, obsahují probiotika, která jsou pro střeva prospěšná.
Mléčné výrobky jsou velmi zdravé a podle obou odbornic na výživu byste je měli jíst každý den. Gowová s odkazem na výživová doporučení pro Američany na období 2020-2025 poznamenala, že děti ve věku 9 až 18 let by měly denně zkonzumovat tři porce mléka, jogurtu nebo sýra. „Mírná denní konzumace mléčných výrobků může podpořit zdraví kostí a snížit riziko vysokého krevního tlaku, cukrovky a srdečních onemocnění,“ vysvětlila odbornice.
Van Eck dodal, že pokud člověk netrpí intolerancí laktózy, neexistují žádné vědecké důkazy o tom, že by mléčné výrobky byly nezdravé.
Známka č. 1, že jíte hodně mléčných výrobků
Přestože jsou mléčné výrobky zdravé, může jich být také příliš mnoho. Podle obou odborníků na výživu se příznaky toho, že někdo jí příliš mnoho mléčných výrobků, dělí do dvou kategorií: ti, kteří nesnášejí laktózu ve velkém množství, a ti, kteří laktózu snášejí, ale jedí tolik mléčných výrobků, že už to není zdravé.
Pokud někdo nesnáší laktózu, říká Gow, pak má jistotu zažívacích potíží, jako jsou plynatost, průjem, nadýmání břicha a křeče. To svědčí o přílišném množství mléčných výrobků.
Pokud jste milovníky mléčných výrobků, ale po jejich konzumaci máte zažívací potíže, může vám podle Van Ecka pomoci užívání vhodných tablet při konzumaci mléčných výrobků. „Pomohou vašemu tělu odbourat laktózu,“ řekla.
A pokud člověk nemá s laktózou vůbec žádné problémy, rozpoznat, že jí příliš mnoho mléčných výrobků, mu pomůže vysoký krevní tlak a zvyšující se hladina „špatného“ cholesterolu.
„Mléčné výrobky obsahují sodík a některé mléčné výrobky, jako je plnotučné mléko, smetana, zmrzlina a sýry, mají vysoký obsah nasycených tuků, které mohou při nadměrné konzumaci ovlivnit zdraví srdce. Zejména vysoké množství sodíku může zvýšit krevní tlak a nadbytek nasycených tuků může zvýšit hladinu cholesterolu v krvi,“ vysvětlil Gow.
Z tohoto důvodu je nejlepší držet se doporučených doporučení a nekonzumovat více než tři porce mléčných výrobků denně.